Milyen egy autentikus angol ötórai tea? Melyik az a titkos nyelv, ami egyszerre szólítja meg mind az öt érzékszervünket? Mitől lesz finom egy cukormentes étel? Ettél már dísznövényt? A Kutatók Éjszakája gasztronómiai kalandokban is bővelkedik.
A butter chickenen innen és túl – irány India!
Indiáról a Taj Mahal mellett először általában az indiai fűszerek és ételek jutnak eszünkbe, de gondoltál-e már arra, hogy az ország étkezési szokásai nem csak az indiai emberek ízléséről, de gondolkodásmódjáról, sőt interkulturális sajátosságairól is rengeteget elárulnak? Minden ország konyhája tele van szimbólumokkal, rituálékkal és történetekkel. A gasztronómia a kultúra egyik titkos nyelve, mely egyszerre szólítja meg mind az öt érzékszervünket. Az étkezés születésünktől kezdve a mindennapjaink része, így – bár gyakran észre sem vesszük – kulturális tudásunk nagy részét innen merítjük. Az étkezési szokások révén bepillanthatsz az indiai kultúra felszín alatti dimenzióiba, melyek meghatározzák és alakítják az indiaiak személyiségét. Csatlakozz az ELTE Bölcsészettudományi Karának programjához egy csésze teára, avagy csájra és utazz egyet az indiai konyha jelenébe és múltjába!
És ha már tea: az angol ötórai tea sokkal több mint egy ital, sőt, több mint étkezés. Ez egy rituálé, melynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és amely társadalmi rétegenként és földrajzi elhelyezkedéstől függően változik. Ezt a misztikus tevékenységet elevenítik meg a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A teaház illatok, színek és ízek tárháza, ahol megkóstolhatsz mindent, ami az angol ötórai teához kell. Az élményhez kellemes zene és egy rövid angol nyelvű kvíz is társul.
Fényterápia az üvegházban répatorta díszítéssel
Ismerd meg a beltéri növénynevelés tudományos alapjait és fedezd fel, hogyan készíthetsz mikrozöldségeket, állíthatsz elő ehető és funkcionális dísznövényeket, nevelhetsz gyógy- és fűszernövényeket és hogyan használhatod a pótmegvilágítást saját otthonodban is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézetének rendezvénye alatt egy hangulatosan kivilágított üvegházban beszélgethetsz az intézet munkatársaival, gyógynövény- és gyümölcsteákat szürcsölhetsz, őszi érésű gyümölcsöket kóstolhatsz, illetve répatortát ehetsz és díszíthetsz fogyasztható dísznövényekkel.
A Debreceni Egyetem programja a diabéteszeseket vagy IR-eseket segíti. A workshopon dietetikusok jelenlétében készíthetsz egészséges, finom cukormentes ételeket. A főzés után az elkészült finomságokat meg is kóstolhatod, közben pedig bármit megkérdezhetsz a jelen lévő szakemberektől.
A hungarikumok között számos olyan termék van, ami a magyar agrárium büszkesége. Ezek az egyedülálló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek nemcsak itthon, hanem világszerte is elismertek. A Szegedi Tudományegyetem programja során a hungarikumok világába kalauzolnak el téged – interaktív kiállítással, játékos kvízzel, gasztronómiai kóstolóval, majd egy kis mozgással várnak.