Kitenyésztették a világ első 3D nyomtatott szarvasmarha steakjét

A japán Oszakai Egyetem tudósai 3D nyomtató segítségével létrehoztak laboratóriumi körülmények között egy tökéletes, porhanyós wagyu steaket – a liner.hu hírét osztjuk most tovább.

Az egyetem kutatócsapata wagyu marháktól vett őssejtmintákat, ezután inkubálást hajtottak végre rajtuk, majd speciális eljárásokkal zsír-, izom-, valamint érszövetté alakították őket – olvasható az EurekAlert! tudományos magazin riportjában.

A végeredmény egy 5 x 10 milliméter nagyságú húsdarab lett, melynek szerkezete és összetétele tökéletesen megegyezik az eredeti steakével, sőt a zsírtartalma is azonos a természetes máséval.

A tudósok úgy gondolják, hogy a módszer más húsokon is működhet, így nem tartják elképzelhetetlennek azt sem, hogy a jövőben akár csirkéből vagy sertésből szintén elkészíthetik a 3D nyomtatott ínyenc fogásokat.

A laboratóriumban növesztett húsok az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, idén júniusban például megnyitotta kapuit a világ első laborsteak-étterme Izraelben, míg februárban az Egyesült Államokban is hasonló vendéglátóhelyek létesültek.

Fotó: Oszakai Egyetem

A Szilícium-völgyben található Orbillion Bio is próbálkozott már hasonló, egzotikus húsok előállításával; nekik sikerült olyan fasírtot megalkotniuk, ami kizárólag wagyu marhából, illetve jávorszarvashúsból tevődött össze.

Forrás: http://liner.hu/elso-3d-nyomtatott-steak/

Kiemelt kép: Zinkevych/iStock

2021. szeptember 1.