Kutatók Éjszakája Győrben: Szerelj közösen a robottal!

Védettségi igazolvánnyal személyesen látogatható programot szervez a SZTAKI kutatólaborja „Szerelj közösen a robotokkal!” címmel. A SZE-n a látogatók kipróbálhatják, milyen közösen szerelni úgynevezett kobotokkal.

Védettségi igazolvánnyal személyesen látogatható programot szervez a SZTAKI Ipar 4.0 kutatólaborja „Szerelj közösen a robotokkal!” címmel. A Széchenyi István Egyetemen a látogatók kipróbálhatják, milyen közösen szerelni úgynevezett kobotokkal, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy emberekkel együtt dolgozzanak.

Emellett bemutatják egy komplex szerelési munkaállomás digitális modelljét is, amelyet különféle szenzorok segítségével valós időben jelenítenek meg. A digitalizáció segítségével úgynevezett kiber-fizikai rendszerek alakulnak ki, ahol mindegyik berendezésnek a valódi (fizikai) példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik, melyek összetartoznak, így a felhasználóik sokkal átfogóbb és okosabb (smart) módon használhatják az ipari berendezéseket. Ennek a változásnak az egyik legizgalmasabb területe az újfajta robotizáció, amikor a robotok olyan környezetben dolgoznak, ahol ember is előfordul, sőt a robotok és az emberek közösen végeznek el feladatokat.

A programokat – a Kutatók Éjszakája honlapján elvégzett előzetes regisztráció után – 17 órától egészen 19 óráig lehet látogatni, félórás turnusokban.

A program helyszíne: 9026 Győr, Egyetem tér 1. Földszint, ÚT110

A SZTAKI online módon 7 másik programot is szervez a Kutatók Éjszakájára, ezekre bárki csatlakozhat, regisztráció nélkül.

http://app.kutatok.test/intezmenyek#szamitastechnikai-es-automatizalasi-kutatointezet-sztaki

2021. szeptember 23.