laBORday

Hogy mit takar ez a cím? Egy olyan foglalkozást, ahol végig követjük a szőlő útját a tőkétől a pohárig biológiai, kémiai, fizikai kísérletek, matematikai számolások és szépen megfogalmazott irodalmi körmondatok segítségével.

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban évek óta tartunk a laborban programokat a Kutatók Éjszakáján. Tavaly az internet adta lehetőséggel is éltünk, videókkal és hozzá tartozó feladatokkal jelentkeztünk. A 2021- es Kutatók Éjszakájára kétféle programmal készültünk. Az egyik a klasszikus kísérletezős, „jelenléti” kutatós; a másik pedig egy digitális változat videókkal, Tankocka – feladatokkal.

A digitális változatból egy kiállítás is született a KDG folyosójára, ahol a diákok a Kutatók Éjszakája hetében QR – kód olvasó segítségével megnézhették azokat a kísérleteket, amelyeket az esti programra érkezők a laborban ki is próbálhattak.

Szerencsére fogadni tudtuk az érdeklődőket péntek este: első körben a városból, második körben pedig a tanári karból. A laborban tálcákra előre kikészített kísérletekkel, vetítettképes magyarázatokkal követtük végig a szőlő útját a tőkétől a poharakig, s közben többek között a hajszálcsövesség, az antocián, a fröccskatalógus, a részegszemüveg, az aktív szén fogalmával is megismerkedtek a foglalkozás résztvevői. A tantestületi kísérletezés után kolléganőnk és férje ízelítőt adott abból, hogy hogyan lehet kulturális élménnyé emelni irodalmi betétekkel és szakértelemmel a borkóstolást.

Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium – Sinkó Andrea

2021. szeptember 27.