Lelki egyensúly, vásárlási szokások és a diákok élete a járvány idején – a Pécsi Tudományegyetem programjai

A Pécsi Tudományegyetem nem egy programja szól idén a koronavírusról – izgalmasabbnál izgalmasabb szemszögből vizsgálják a pandémia hatásait a társadalomra.

A Pécsi Tudományegyetem az “öregedés művészetét” helyezte programtematikájának központjába. Ennek keretein belül az inter- és transzdiciplinaritás jegyében, több egyetemi kar kutatásainak bemutatására tesznek kísérletet. Vizsgálódásaik például arra irányulnak, hogy idős emberek miként tudtak megbirkózni a járvány pszichológiai terheivel, a korlátozások okozta társas elszigeteltséggel. Ennek keretén belül figyelemmel kísérték a megküzdési stratégiákat, a magányt, a társas támogatás mértékét és a pszichológiai állapot indikátorait (jóllét, depresszió, szorongás). Ehhez kapcsolódik egy másik programjuk, aminek keretein belül azt a kérdéskört járhatjuk körül, miként öregedhetünk “sikeresen”. Az időskorral járó változások és az ehhez kapcsolódó kihívások nem kell, hogy felkészületlenül érjék az embert – maradhatunk rugalmasak és aktívak.

Hogyan tükrözik a fogyasztói szokásaink az életszakaszainkat, fejlődési fázisainkat, egyéni életutunkat? Az élet során megélt fordulópontok mentén történő változások nem csak a személyiség alakulása kapcsán érdekesek, hanem fogyasztási szokásainkban is megmutatkozhatnak.

A PTE Közgadaságtudományi Kar Matekint és Turizmus Intézet kutatói a COVID-19 koronavírus vásárlási szokásainkra gykorolt rövidtávú hatásokat vizsgálták primer kutatásban: miként változott a vásárlás módja, tárgya, gyakorisága? Online kérdőívvel és (285 db!) mélyinterjúval vizsgálták, kit érint a pánikvásárlás, milyen termékkategória a legnépszerűbb a pandémia idején, vagy hogy hogyan változott az emberek mindennapi rutinja.

Hogyan változott az egyetemi hallgatók munkavégzése a járvány során? Ennek a kutatásnak célja z volt, hogy megtudják és összegezzék a munkatársak, oktatók és hallgatók véleményét, valamint elégedettségét a megváltozott működéssel kapcsolatban. Vizsgálták a munkatársak egymás közötti kapcsolattartásának típusait, a tapasztalt problémákat, a hallgatói és a digitális oktatás alatti kommunikációt.

Az egyetem Energia Design Kutatócsoportja nagyfelbontású, 3D városszimulációs modellt hozott létre, amely egy város energetikai tulajdonságait mutatja be. Ez alapján már kimutatható, hogy egy városi mikrokörnyezetben milyen egyedi meteorológiai jelenségek alakulnak ki, mint például hot spot-ok, városi légcsatornák, stb. A modell csatolható egy mérőrendszerhez, amely a meteorológia paramétereken túl továbbíthatja a légminőségi adatokat is egy big data rendszerhez, összevetve a szimulációs adatokkal. A közösségi média és közegészségügyi adatbázisok segítségével előrejelezhető, hogy a veszélyeztetett korcsoportoknek milyen lokális kockázati tényezőkkel kell számolniuk.

A felsorolt kutatási területeken kívül a Pécsi Tudományegyetem rengeteg más programmal is készült. Hogy megtudjuk, hány arca van a migrációnak Európában vagy hogy hogyan őrizhetjük meg lelki egészségünket és rugalmasságunkat időskorban, érdemes ellátogatni a PTE Kutatók Éjszakáján megrendezett programjaira – természetesen online formában!

2020. november 15.