Még több víz van a Holdon, mint gondoltuk

A NASA két új tanulmánya szerint a Holdon több víz található, mint azt eddig sejtettük.

Ahogy a Telex írja, az egyik tanulmány szerint közvetlenül a Hold felszínén találták meg a víz molekuláris jelenlétét, amikor a Nap által megvilágított oldalát vizsgálták. A másik bizonyíték alapján feltételezhető, hogy a Hold felszínét borító kráterekben az idők során nagy mennyiségű víz gyűlhetett össze. A víz azért nem párolgott el belőlük, mert akár több millió évig is árnyékban lehettek. Az ilyen területek mérete szűk 40 ezer kilométert tehet ki – ez duplája annak, amit az tudósok eddig feltételeztek.

A NASA új felfedezésének lényege abban áll, hogy bár tudomásunk eddig is volt Holdon található vízről, az eddig csak nehezen hozzáférhető helyen volt megtalálható. A most megtalált, könnyebben hozzáférhető vízkészlet szolgálhat ivóvízforrásként is, illetve a Holdról indított űrutazások üzemanyagát is kinyerhetik innen. A felfedezés végleges bizonyításához holdjárókra és fúrásokra, illetve a Hold infravörös feltérképezésére is szükség lesz.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 26.