Négylábú bionikus robotok

A külseje miatt “mechanikus jaknak” nevezett négylábú több mint másfél mázsányi terhet képes cipelni olyan helyeken is, ahol a folyamatos emberi jelenléthez nem ideálisak a körülmények.

A külseje miatt “mechanikus jaknak” nevezett négylábú több mint másfél mázsányi terhet képes cipelni olyan helyeken is, ahol a folyamatos emberi jelenléthez nem ideálisak a körülmények.

Kínában állítólag sikerült megépíteni a világ eddigi legnagyobb négylábú bionikus robotját, amelyre a külseje alapján mechanikus jakként is hivatkoznak a beszámolókban. A gép több mint 350 fontnyi (nagyjából 160 kilogrammnyi) terhet képes szállítani 6,2 mérföld/órás (körülbelül 10 km/órás) sebességgel, ami egy kocogó ember tempójának felel meg – derül ki a kínai állami Global Times tudósításából.

A robot fejlesztésének elsődleges célja ezek szerint az lenne, hogy besegítsen a félreeső, nehezen járható területeken állomásozó katonák felszerelésének szállításában. A szintén a kínai kormányzathoz kötődő People’s Daily egy lkipet is megosztott, amelyben a behemót négylábú szerkezet nem csak a hagyományos úton sétál, de a poros sivatagi emelkedőkkel is ugyanolyan könnyen megbirkózik.

Ez utóbbi mé a fejlesztésnek ebben a szakaszában is komoly mechanikai bravúrnak számít, ami később nagyon hasznossá teheti a jakot a hagyományos járművek által megközelíthetetlen területeken. A Global Times-nak nyilatkozó kínai katonai szakértő szerint a robot fegyverekkel is felszerelhető, és így a repülő drónokhoz hasonlóan fegyveres felderítő küldetéseket is végrehajthat majd, csak éppen a földfelszínen haladva.

Nekik is megtetszett az ijesztő robotkutya

A négylábú dizájn ma már minden bizonnyal ismerősnek számít: nagyon hasonlít például a Boston Dynamics eredetileg a DARPA által finanszírozott AlphaDog robotjára, amelyet először 2012-ben mutattak be a nagyközönségnek. A cég egy másik, BigDog néven hivatkozott konstrukciója ennél is régebbre, 2005-ig nyúlik vissza, és képes volt rá, hogy közel ugyanilyen nagy terhet cipeljen kétharmad akkora sebességgel.

A robot jak előre, hátra és átlósan is tud mozogni, az állami média szerint pedig szaladni vagy ugrálni is bír. Ebben a kínai hadsereg is lehetőséget lát, és azt tervezi, hogy az új gépeket is beveti a különféle szállítmányok, lőszereket és élelmiszerek mozgatására a hegyvidéki és sivatagos régiókon keresztül, ahol ez a hagyományos járművekkel nagyon küzdelmes dolog lenne. (A jak felfegyverzése már ijelsztőbben hangzik.)

A beszámolókból egyébkét már kiderült, hogy egy sokkal kompaktabb, kutyaméretű négylábú robot is elkészült Geda néven, amelyet ugyancsak a nehéz terepeken vetnének be: nagy magasságban, jeges talajon vagy sűrű erdőkben. Ez a szerkezet mindössze 32 kilogramm tömegű, és 40 kilogrammnyi hasznos terhet szállíthat. A jínai állami televízió (CCTV) riportja szerint képes feldolgozni az egyszerű hangutasításokat, arcfelismerő rendszerrel is felszerelték, és már sikeres teszteken van túl a különbőző terepeken, a szikás vagy saras utaktól egészen a szűk pallókon való áthaladásig.

A robotkutya vonalon legutóbb a szingapúri hadügyi fejlesztésekért felelős kormányügynökség és a Ghost Robotics együttműködéséről számoltunk be, amelynek során az amerikai cég Vision 60 elnevezésű gépeit igyekeznek párosítani a szingapúriak saját fejlesztésű, kifejezetten autonóm eszközök felügyeletére és irányítására kitalált rendszerével. Itt is kifejezetten védelmi feladatok ellátására tervezett, négylábú robotokról van szó, amelyek különféle feladatokra alkalmazhatók a bombák hatástalanításától a járőrözésig.

A cikk és a kép forrása:Bitport.hu

2022. február 2.