Neurális hálózatokkal az emberi életekért

Nagyon motiváló egy olyan rendszeren dolgozni, ami túllép az informatikán, és a jövőben emberi életeket menthet” – vallja Puskás Melánia, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpont tehetsége, aki élettani modellezéssel és szabályozással foglalkozik.

Mindig is érdekelt az orvoslás és szerettem volna neurális hálózatokkal foglalkozni, ezért egy olyan témát választottam, ahol egy tumornövekedési modell paramétereit becsüljük mérések alapján, neurális hálózatokkal. Ez a rendszer segít egy matematikai tumormodell személyre szabásában, ami alapján a csoport kutatói terápiát optimalizálnak” – avat be a részletekbe a fiatal kutató.

Melánia a világ legnagyobb felfedezésének a röntgensugárzást tartja, ami igen nagy hatással volt az orvostudomány fejlődésére és a modern orvostudomány egyik alapkövének számít.

Mindig is felnéztem a végtelen türelemmel és energiával rendelkező emberekre, és azokra, akik a kutatási területükön kiemelkedően teljesítenek. Ilyen embernek tartom a témavezetőmet, Dr. Drexler Dániel Andrást is, de azok a barátaim is motiválnak, akik kreatívak és nagyon sok jó ötletük van.

Ám mint meséli, rendkívüli módon motiválja őt a Vasember főszereplője is. „Bár gazdag és mindene megvan, mégis arra szánja az életét, hogy mérnökként és feltalálóként olyan dolgokat hozzon létre, amivel segít az emberiségen.

Fontosnak tartja, hogy a gyerekek próbálják mielőbb megtalálni azt, amit igazán szeretnek, mert ezáltal rájöhetnek, hogy nem csak azért lehet tanulni, mert kötelező. A tanulás ugyanis szerinte igazán élvezetes is tud lenni.

2022. szeptember 9.