Nukleáris fűtőanyag, árhullámok és digitális zongora – műszaki tudományi programok Szegeden

Mai világunk egyik legnagyobb kihívása, hogyan lehetne a karbon-alapú energiatermelést karbon-semlegessé tenni úgy, hogy közben a fejlett- és fejlődő világ energiaszükségletét is kielégítsük. Ha érdekel a hasadáson alapuló nukleárisenergia-kitermelés, hogy mi a probléma a radioaktív hulladék tárolásával, vagy elmélyednél a leghosszabb felezési idejű izotópok világában, vár a Szegedi Tudományegyetem programja.

Ha érdekel a Tisza és a folyó árszintjének alakulása, az Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének interaktív programjára ellátogatva nyomon követheted az árhullámok levonulását – mindezt okos matematikai leírásokkal és módszerekkel. Próbáld ki te is, hogyan kerestek a vízügyi szakértők mintázatokat az adatsorokban a számítógép rendelkezésre állása előtt.

Hogyan működnek valójában a digitális zongorák? Hogyan lehet átépíteni egy elromlott digitális zongorát a 90-es évekből? Áramköri felépítés, hibakeresés, fejlesztés – áramköri – és szoftveres megoldások, billentyűérzékelés és sok más érdekesség az Szegedi Tudományegyetem JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék szervezésében.

2022. szeptember 8.