Sukárság, szócikkek, mesterséges intelligencia – nyelvtudományi programok

Érdekelnek a nyelvek, és szívesen elmélyednél a nyelvekkel kapcsolatos tudományterületekben? A budapesti Nyelvtudományi Kutatóközpont több érdeke sponton nyújthat betekintést az ez iránt érdeklődőknek.

Írtál már szócikket értelmező szótárba? Most itt az alkalom! A Nyelvtudományi Kutatóközpontban szeretettel várnak mindenkit, aki kipróbálná, milyen egy igazi szócikkíró programot használni. Hogyan kell felkutatni egy szó jelentését? A látogatók megtekinthetik a számítógép előtti nagyszótári cédulákat is, valamint játékos kvítfeladatokkal is próbára tehetjük a tudásunkat!

Sukárság, rajság, fainság – te tudod, mit jelentenek ezek a cigány szavak? Érdekel, hogy Kis Grófó “mulatásija” miért éppen mulatási? Szeretnéd tudni, hogy mit énekel cigányul Madonna a La Isla Bonita című dalában? Akarod tudni, hogy Majka Belehalok c. dalában mire utal akkor, amikor azt rappeli, hogy „nem kell, hogy arról szóljon minden nóta, mekkora raj vagyok”, vagy éppen Shakira miért mondja magáról, hogy I’m a gypsy (roma vagyok)? Gyere el a Nyelvtudományi Kutatóközpontba, és most ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz!

Ezen kívül különleges magyar jelnyelvi és romani (cigány) nyelvi szakmai foglalkozásokra várjuk azokat, akik részvételi kutatási módszereket kipróbálva szeretnék megismerni Magyarország nyelvi és kulturális változatosságát. A program két részre oszlik: jelnyelvi és romani modulra. Mélyedj el a szociolingvisztikában a Kutatók Éjszakáján!

Ha ellátogatsz hozzájuk, még a magyarul is tudó neurális nyelvmodellekkel is találkozhatsz, és tesztelheted is nyelvtudásukat. Kipróbálhatod magadat azokon a tesztfeladatokon, amiket velük szoktak elvégeztetni: ugyanazt gondolod egy mondat érzelmi töltetéről, mint a gép? Megtalálod a megfelelő ok-okozati összefüggéseket egy szövegben? Meg tudod-e helyesen ítélni egy mondatról, hogy grammatikus magyar mondat-e?

2022. szeptember 26.