Szellemhálóknak ad új életet a magyar nő által vezetett nemzetközi szervezet

Az ENSZ jelentése szerint évente több mint 580 millió kilogrammnyi halászháló kerül világszerte a tengerekbe, óceánokba. Az összes tengeri hulladék egytizedét jelentő hálóknak azonban csak egy része végzi véletlenül a vízben, a sérült vagy illegális tevékenységre használt eszközöket ugyanis gyakran szándékosan hagyják hátra tulajdonosaik. 

A rengeteg háló szellemként, gyakorlatilag láthatatlanul folytatja útját a vízben, miközben visszafordíthatatlan károkat okoz az élővilág számára. E probléma ellen küzd 2013 óta a Healthy Seas alapítvány, amelyhez azóta világszerte már több mint 250 önkéntes búvár csatlakozott. 

A legfőbb célunk az, hogy a halászati ágazat érdekelt feleivel összefogva közösen lépjünk fel a tengeri hulladék megelőzése és eltávolítása érdekében. Ennek jegyében már több száz tonna hulladékhálót gyűjtöttünk össze, miközben biztosítjuk, hogy azok értékes erőforrássá, újrahasznosított alapanyaggá váljanak. Tíz éve egy üres papírral indultunk, mára pedig egy nemzetközi szervezet vagyunk, évről évre nagyobb eredményekkel” – meséli Mikos Veronika, a szervezet magyar igazgatója.

Veronika eredetileg közgazdászként végzett Veszprémben ökoturizmus szakirányon, de mindig is az érdekelte, hogy a különféle iparágak hogyan hasznosíthatnák a természetet úgy, hogy közben nem teszik tönkre. Mint meséli, a Healthy Seas-nél egyáltalán nem közhely, hogy ez hivatás, nem munka, sőt számára még inkább egyfajta szemlélet és hozzáállás.

A munkám, a hobbim és a szenvedélyem összeolvad, ezért számomra nincs szigorúan vett munka és szabadidő sem. Minden nap dolgozom, ha nem is fizikailag az íróasztal mellett, de még egy erdei séta során is gyakran pörög az agyam, megoldásokat keresve a munkahelyi kihívásokra” – meséli Veronika, akit a szabadban végzett sport, a kirándulások és a természet csendje kapcsol ki igazán.

A pályaválasztás előtt állóknak azt javasolja, ne féljenek azt a pályát felfedezni és követni, amihez igazán húz a szívük. „Ahhoz, hogy valaki sikeres és boldog legyen az életben, nem elég csak a kemény munka és a kitartás. Ha szenvedéllyel, tiszta szívből teszi valaki a dolgát, akkor sokkal elégedettebb, boldogabb ember lesz és könnyebben célt ér a hivatásában” – mutat rá.

Szerző: Farkas Alexandra

2022. november 17.