Tanulmányi csapatverseny

A Magyar Tudományos Akadémia versenyfelhívása:

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2020 végén hirdette meg a Középiskolai MTA Alumni Programot, amelynek keretében kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba és más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek diákokkal. A program célja egy tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése. 

Az Alumni Program részeként az Akadémia most tanulmányi csapatversenyt hirdet klímaváltozás és fenntartható fejlődés témakörben 9–12. osztályos magyarországi és magyar nyelvű képzésben részt vevő határon túli középiskolás diákok részére. 

A háromfordulós verseny célja, hogy erősítse a középiskolás korosztály tájékozottságát és vitakészségét, valamint bővítse a diákok ismereteit ezen az igen összetett területen. A felkészülést az Akadémia szakértők által kidolgozott, online elérhető tartalmakkal támogatja.

A versenyre 2022. október 24. , hétfő éjfélig nevezhetnek 3 fős csapatok.

A verseny két online fordulóból és a 2023. január 14-én élőben megtartott és élőben közvetített döntőből áll.

A döntőbe jutott csapatok, felkészítő tanáraik és a legtöbb csapatot felkészítő tanár értékes tárgynyereményekben részesülnek, továbbá az első online fordulóban a legalább 40%-os, míg a második online fordulóban a legalább 50%-os tesztpontszámot elérők között is tárgynyereményeket sorsolunk ki.

A győztes csapat és felkészítő tanára többnapos szakmai utazást nyer a dél-franciaországi kísérleti fúziós erőműbe, a magyar részvétellel is épülő ITER-hez.

A részvétel pontos feltételeiről és minden, a versennyel kapcsolatos tudnivalóról averseny.mta.hu
oldalon tájékozódhatnakaz érdeklődők.

Ha bármilyen kérdése van a versennyel kapcsolatban, szívesen fogadjuk a [email protected] e-mail-címen.

Döbrösi Laura videóajánlója a versenyről:

2022. október 17.