Társadalmi kérdésekről Budapesten

Érdekel, hogyan működik napjaink társadalma? Mi jellemzi a magyar társadalmat, mit mondhatunk el a modern kor globális társadalmáról? Idén is több helyszínen, rengeteg izgalmas beszélgetés várja a társadalomtudomány iránt érdeklődőket. Budapesti programajánlónk.

Mit tehetünk a hanyatlásban lévő bolygónkért? A Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett kerekasztalbeszélgetésen szó esik arról, mit tehetünk az üvegházhatást okozó gázok következtében egyre fokozódó felmelegedés következményei ellen. Idén nyáron hazánkban is érzékelhettük a hidrológiai ciklus megváltozása miatt kialakuló egyre fokozódó vízhiányt. A globális vízválság az egyik legégetőbb környezeti problémája napjainknak. A beszélgetésen szó esik az ENSZ által 2015-ben megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél között számos környezetvédelmi célkitűzéséről is.

Talán nem gondolnád, de az indiai gondolkodókat már három évezrede foglalkoztatja a szerencsejátékok szenvedélye. Hogyan oldhatjuk meg a szerencsejáték okozta problémát a buddhizmus segítségével? Ebben nem más lesz segítségünkre, mint egy ezer éve feledésbe merült pálmalevél kézirat. Szántó Péter Dániel előadása és beszélgetése az ELTE-n.

A BCE Gazdálkodástani Doktori Iskola designkommunikációval foglalkozó, DIS.CO doktori műhelyének új és régi doktori hallgatói és témavezetői alkotói, tervezői párbeszédeken keresztül mutatják meg, tervezőként hogyan lehet rátekinteni bármilyen hétköznapi és tudományos kérdésre. Hogyan jöhet létre a tervezői „hiperfókusz” az anyag-anyagtalan, állandó-változó, túlélés-fennmaradás-fejlődés holisztikus viszonyrendszerében. Design és disco a Corvinuson.

Betekintenél egy társadalomtudományi egyetemi kar életébe? Mivel foglalkoznak az ottani kutatók, tanulók és tanárok? Most négy előadáson keresztül ismerheted meg az ELTE Társadalomtudományi Karán folyó kutatásoket és gondolatkísérleteket a Szociológiai Doktori Iskola hallgatóinak és oktatóinak előadásán keresztül. 4 előadás, 4 téma, melyek a társadalmat meghatározó nyelvi, politikai és közösségi folyamatokról számolnak be. Az előadásokat követően Szűcs Zoltán Gábor vezet kerekasztal-beszélgetést az előadók részvételével.

2022. szeptember 28.