2 lebilincselő program és 1 érdekfeszítő könyvbemutató

A szeptembernek nem csak a sulikezdésről kell szólnia! Tedd ezt az őszt most még izgalmasabbá a Kutatók Éjszakájával – most 2 lebilincselő  programot ajánlunk, ahol megtanulhatod, hogyan maradhatsz egészséges és kirobbanó formában az iskolában illetve megtudhatod, hogy mi fán terem a tiszta víz, és hogy hogyan tesznek érte a szakemberek, hogy a háztartásokban alapvető adottság legyen ez.  Illetve 1 érdekfeszítő előadással, ahol mélyebb betekintést nyerhetsz, hogy milyen kutatások folynak az iskolai nyelvi agresszióról, és annak természetéről, hogy ne csak az iroda és az iskola padjának koptatása maradjon idén emlékül!

Egészség az iskolatáskában 
2021. szeptember 24. 17:15

Hogyan lehetne a suliban töltött idő egészséges? Megmutatjuk! Tippeket osztunk meg azzal kapcsolatban, hogy kellene úgy táplálkozni, hogy minden szükséges tápanyagot bevigyünk, hogy tudjuk magunkat tanteremben átmozgatni két óra között. 

Az iskola újraindult a korábban megszokott módon, ismét számtalan órát töltünk a padban. Vajon lehetne ezt egészségesen is? Igen! Ebben próbál segíteni ez az előadás. Tippeket osztunk meg veletek azzal kapcsolatban, hogyan tudtok egészségesen táplálkozni a suliban, megmutatjuk, hogy lehet az Okostányért uzsonnásdobozzá varázsolni. Tudjátok hogyan használjatok a telefont úgy, hogy közben figyelünk a helyes testtartásra? Milyen is a helyes testtartás ülés közben? Ebben az előadásban erre is választ kaptok. Átnézzük, hogy lehet fittnek maradni akkor, ha csak egy-két szünetnyi idő áll a rendelkezésünkre, hogy átmozgassuk az izmainkat. Ha már az izmoknál tartunk, a szemizmok edzése is fontos szemünk egészségének megőrzése érdekében, amire szintén mutatunk gyakorlatokat. Valamint beszélünk az internet világáról, arról milyen veszélyeket rejt és átbeszéljük hogyan védjük meg magunkat, ha a lelkünket éri sérelem. 

Bővebb információ: http://app.kutatok.test/esemenyek/nemzeti-nepegeszsegugyi-kozpont/egeszseg-az-iskolataskaban

Ismerkedj meg az NNK Környezetegészségügyi Vizsgáló Laboratóriumának mobil egységével
2021. szeptember 24. 14:00-20:00

Szeretnéd megtudni mi is az a Környezetegészségügyi Vizsgáló Mobil Laboratórium? Látogass el a Kutatók Éjszakáján a Nemzeti Népegészségügyi Központba és személyesen is  bepillantást nyerhetsz egy mobil laboratórium kulisszái mögé! 

A bemutató részeként rutin vízkémiai vizsgálatokat tekinthetnek meg a résztvevők (pl. pH mérés, titrálások), ill. az érdeklődők számának függvényében maguk is elvégezhetnek néhány látványos vizsgálatot. Ezen túl tájékoztatást kapnak az ivóvízhigiénével kapcsolatban, például, hogy miért biztonságos a csapvíz fogyasztása és milyen kockázatokkal járhat a házi víztisztító kisberendezések nem megfelelő használata. 

A bemutató másik részeként az érdeklődők megismerhetik az Nemzeti Népegészségügyi Központ Mobillaboratóriumát, ami az Környezetegészségügyi Vizsgáló Laboratórium mobil egysége. Az NNK, többek közt, szakértőként működik közre különböző környezet-egészségügyet érintő havária helyzetekben (pl. felszíni vízszennyezések, vörösiszap-katasztrófa). Az ilyen helyzetekben fontos a gyors reagálás és a szennyezés mértékének és kiterjedésének gyors felmérése, lehatárolása. Ehhez szükséges, hogy lehetőség legyen azonnali, a helyszínen elvégezhető vizsgálatokra, amihez a megfelelő feltételek megléte nélkülözhetetlen. A Mobillabor egy korszerű eszköz, egyrészt lehetővé teszi a gyors beavatkozást, másrészt biztosítja a helyszíni mérésekhez szükséges kritériumokat (hűtőszekrények, elszívófülke, áramellátás, stb.). 

Bővebb információ: http://app.kutatok.test/esemenyek/nemzeti-nepegeszsegugyi-kozpont/kornyezetegeszsegugyi-vizsgalo-mobillaboratorium-bemutatasa

Könyvbemutató – Pap Kinga: A nyelvi agresszió természetrajzához
2021. szeptember 24. 18:00

Szeretettel meghívjuk az érdeklődő, elsősorban középiskolás és felnőtt lakosságot a Szekszárdi Garay János Gimnázium dísztermébe, ahol az iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Kenyeresné dr. Pap Kinga tart dedikálással egybekötött könyvbemutatót.

A szerzővel dr. Boronkai Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának docense beszélget. „A nemzetközi kutatások fényében állíthatjuk, az erőszak körébe tartozó jelenségek és ezek hatása legérzékenyebben a gyermek- és fiatalkorúakat érinti. Az erőszakos magatartás, a zaklatás, az agresszív beszéd legkülönbözőbb formái jelen vannak az intézményes nevelés szereplőinek életében, a diákok agresszorként és áldozatként egyaránt érintettek, ezért az agresszióval való megküzdés kérdése kiemelten fontos területe a jelenség kutatásának. A középiskolás korúak nyelvi agressziójának interdiszciplináris keretekben mozgó, empirikus kutatáson alapuló nyelvészeti leírása ezért nélkülözhetetlenné vált. Ezt a hiányt igyekszik pótolni jelen kutatás.” (a szerző által írt fülszöveg)

Bővebb információ: http://app.kutatok.test/esemenyek/szekszardi-garay-janos-gimnazium/konyvbemutato-a-nyelvi-agresszio-termeszetrajzahoz

2021. szeptember 15.