A járvánnyal megszületett az örök bicikliszezon

A pandémia hatására világszerte rákaptak az emberek a biciklivel való közlekedésre. A megnövekedett bicikliforgalom Magyarországon is érezhető volt, de az egész világon biciklihiány van a Qubit cikke szerint.

A bicikliszervizek el vannak havazva, a MOL Bubit is a normálisnál nagyobb mértékben vették igénybe – a márciusi-áprilisi időszak alatt 20 százalékkal nőtt meg a közbringa forgalma. A cikk szerint a Magyar Kerékpárosklub adatai alapján a Nagykörúton pedig megháromszorozódott a kerékpáros forgalom.

A kerékpározás népszerűségének növekedésének egyszerű okai vannak: a járvány szempontjából biztonságosabb közlekedési eszköz, mint a tömegközlekedés, egyszerre testmozgás is. Az autósforgalom visszaesése vagy a Budapesten újonnan kialakított bicikliutak is felbátoríthatták a hezitálókat.

De globális szinten a biciklieladások is rekordot döntöttek, és egyre kevésbé elérhetőek az olcsó modellek. Sokan emiatt döntöttek régi, porosodó biciklijük felújítása mellett, ami előidézte az alkatrészek és a szervizek szolgáltatásai iránti megnövekedett keresletet.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. szeptember 2.