Mini robotok térképezhetik fel az emberi testet

Papucsállatka méretű miniatűr robotot fejlesztettek ki a Cornell Egyetemen a Qubit cikke szerint. A lézer irányításű robot eléri az emberi test legrejtettebb zugait is.

A robotokat a Cornell fizikusai a Pennsylvaniai Egyetemmel karöltve hozták létre. A minirobotok alakváltásra képes, origami mikrogépeket hozott létre. A szerkezetek 40-70 mikron hosszúak, 40 mikron szélesek, 5 mikron vastagok. A mikron egy méter milliomod része.

Az érdekesség az, hogy a robotok agya már létezett, csak le kellett kicsinyíteni – ami viszont újítás, hogy lábakat eddig nem tudtak illeszteni az agyhoz, mert nem volt eddig ilyen kis méretű, elektromosan aktiválható aktuátor.

Itai Cohen, a Cornell fizikusa úgy nyilatkozott, robotjaik nem túl gyorsak és nagy számítási kapacitásuk sincsen, viszont kompatibilissé tették őket a szabványos mikrocsipekkel – emiatt a tömeggyártásuk is elérhető közelségbe került. Egy tízcentis szilícium lapvól akár egymillió robot kihozható. A minirobotok a testnedvekkel utazhatnak, feloldhatják a plakkokat az érrendszerben, sőt, be is foltozhatnák az ereket.

További részletek a cikkben.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. augusztus 31.