A magyar tudomány ünnepe – A KOKI is csatlakozott előadásokkal

Tegnap kezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe – a Magyar Tudományos Akadémia novemberi programsorozata. Kiemelt témák a függőségek, klímaváltozás, genomszerkesztés és Covid-19 járvány.

A programfüzet a részletekkel itt érhető el: http://mta.hu/data/dokumentumok/Magyar%20Tudomany%20Unnepe/2021/programfuzet_MTU-2021_08.pdf

A YouTube csatornán is kísérni lehet a kivételes előadásokat, programokat: http://www.youtube.com/MTA1825

Újragondolva. MTÜ rendezvény a KOKI-ban

Partnerintézetünkben, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében több mint tíz éves hagyomány, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából négy-öt fővárosi és  vidéki gimnáziumból hívnak diákokat, akik számára előadásokat és laborlátogatásokat szerveznek. Tavaly ez a program természetesen elmaradt, idén azonban ha korlátozott létszámban is, de tudtak vendégeket is fogadni. A megszokott 70-80 gimnazista helyett most összesen 32 diák érkezett kísérő tanáraival egy vidéki és három pesti gimnáziumból, védettségi igazolvánnyal és maszkot viselve, de ugyanolyan lelkesen, mint eddig. Az intézeti előadót az előadások utáni kérdésekre szánt percekben szellőzettk, az előadásokat követő ebédszünetben a kertbe is ki lehetett menni, a laborlátogatások pedig nyitott laborajtók mellett zajlottak és szigorúan csak 15 percig tartottak. A kutató legyen leleményes, vagy ha így jobb, kreatív, egy diák pedig nem zavartatja magát ilyen csekély kényelmetlenségektől, mikor elektronmikroszkópban láthatja, hol van és milyen is egy szinapszis vagy  szeuperrezolúciós mikroszkópot láthat működés közben, ami ráadásul színes képeket mutat, és a nemzetközi szinten is számontartott Transzlációs magatartás idegtudományi laboratóriumban mutatják be, magyarázzák el, mit és hogyan vizsgálnak. Mi volt itt a címben említett újragondolás? Koránt sem a biztonsági szabályokhoz való alkalmazkodás. Éltünk a járvány alatt mindenki számára ismerőssé vált lehetőségeivel, és előzetes e-mailes levelezgetés után még 15 gimnázium megértő igazgatóinak jóváhagyásával, lelkes tanárok által megszervezve, az intézet támogatásával és a Zoom program segítségével,  az előadásokat élőben közvetítve nemcsak itthon, de még Sepsiszentgyörgyön és Zentán is hallgathatták az érdeklődő diákok. Már visszajelzéseket is kaptak:

A pécsi Leöwey Gimnázium tanárának megjegyzése, aki diákjaival együtt iskolájukban hallgatta ez előadásokat, a legnagyobb dicsérettel felér:

“. . . a gyerekekkel még sokáig beszélgettünk arról, hogy mennyire fontosak az ilyen jellegű programok.


Az érdeklődők számára a program a  YouTube-on még egy teljes hónapig elérhető lesz.

2021. november 4.