Szintetikus üzemanyaggal az elektromobilitás ellen – vagy inkább mellett?

Szintetikus üzemanyaggal az elektromobilitás ellen - vagy inkább mellett?
kép: verdisfuels.com

Az elektromobilitás kényes helyzetbe hozza a nagy olajvállalatokat. Hiszen mostanra már el lehet mondani, hogy még akkor is jobb megoldás kibocsátási szempontból egy elektromos autó, ha a működéséhez az energiát fosszilis anyagok égetéséből nyerik ki. 

kép: caranddriver.com

Nem meglepő tehát, hogy a lehetséges alternatívák között lázasan kutatnak a nagy cégek, hogy olyan megoldással állhassanak elő, mely nem csak hatékony, hanem azzal képesek lehetnek megtartani vezető szerepüket és dollármilliárdos bevételeiket. 

A lehetséges megoldás a szintetikus üzemanyag. Ezt tulajdonképpen molekulák egyesítésével lehet elérni, és alapja a szén, melyet a légkörből nyernek ki. Mivel a szén a szennyezésből kinyert anyagként vesz részt a folyamatban, így az üzemanyag elméletben karbonsemleges – már ha előállítása megújuló energiaforrások segítségével történik. 

Sőt, ha minden jól megy, akkor olyan áron lenne értékesíthető, mint a benzin, és mivel az energiasűrűsége jobb, mint az elektromos hajtás esetében, lehet is jövője. Persze nem az autókban, sokkal inkább a repülők vagy a nagy hajók esetében, de a fejlesztés ettől még igencsak kifizetődő lehet. 

kép: motorauthority.com

Azzal azért számolni kell, hogy a légköri co2 leválasztása még koránt sem olyan hatékony, hogy komolyabb mennyiségű üzemanyag előállítása megoldható legyen vele, mindenesetre a megoldás fenntartható, vagyis érdemes vele behatóbban foglalkozni a többi hatékony megoldás kiegészítéseként. 

Forrás:Köpönyeg.hu

2021. november 2.