Kutatók Éjszakája a tatai Eötvös József Gimnáziumban

Hatalmas sikerrel rendeztük meg – immár negyedik alkalommal – a Kutatók Éjszakája programot az Eötvös Gimnáziumban.

Először 2017-ben – lelkes tanáraink kezdeményezésére – csatlakoztunk a rendezvénysorozathoz.

Idén is több száz érdeklődő látogatta meg az iskolánk nyolc helyszínén zajló eseményt, melynek során lehetőség nyílt bepillantani a kémia, a biológia, a fizika, a technológia és a közgazdaságtan varázslatos világába. Nem csak Tatáról, de a környező településekről és városokból is érkeztek hozzánk családok, általános és középiskolás diákcsoportok.

A szervezésből és bemutatókból a tanárok és diákok egyaránt kivették a részüket, az előadók jelenlegi és volt diákjaink és a városban élő szakemberek voltak. Hallhattunk az „Irreverzibilis Cartesius búvárról”, a kvarkok nyomába eredtünk és betekintettünk a Youtuberek pénzügyeibe.

Emellett izgalmas interaktív fizikai, kémiai és robotika foglalkozásokat és bemutatókat tartottak diákjaink és a Kőkúti Általános Iskola diákjai. Növényfelismerés, mikroszkopizálás és logikai szabadulószoba is várta az érdeklődőket.

Nagy örömünkre szolgál, hogy intézményünk természettudományi, valamint matematika-informatika munkaközössége mellett bekapcsolódott a szervezésbe és a lebonyolításba a tatai Kőkúti Általános iskola (Tudomány a konyhában – workshop), valamint a Becton Dickinson Hungary Kft. is. A cég munkatársai a biotechnológia, az ipari robotok és a 3D nyomtatás területén végzett munkájukat mutatták be a nyüzsgő és lelkes sokaságnak.

Szeidemann Ákos -kémia-fizika szakos középiskolai tanár, kutatótanár -Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata

2021. október 25.