Aki a tudomány számára új fajt fedezett fel

Szénási Valentin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakembere autodidakta módon ásta bele magát a választott csoport, az ormányosbogarak világába. Szakértelmének köszönhetően a tudomány számára egy új fajt is felfedezett, melyet feleségéről rövidormányú zsuzsókának (Curculio gyongyiae) nevezett el. Az első megtalálást aztán kétéves hazai kutatómunka követte, mellyel pontosítani tudta a faj elterjedési területét.

Az egyik legnagyobb fajszámú bogár-családsorozatot kutatom főként hazai, de Palearktikus kitekintésben is, így például nagyon érdekel a Balkán-félsziget ormányosalkatú bogárfaunája is. Ezen belül főként az ormányosok hazai faunisztikai viszonyai, a klímaváltozás és emberi tevékenység hatására újonnan betelepülő, behurcolt, illetve sajnos sok esetben kipusztult, vagy pusztuló fajok elterjedési viszonyai érdekelnek. A Balkán- félszigeten főként eddig ismeretlen, leíratlan fajokat keresek hasonló érdeklődésű barátaimmal” – meséli Valentin, aki a fajok ökológiai viszonyait, életmódját, fejlődésmenetét, tápnövényeit, ökológiai indikátorszerepét és természetvédelmi értékét is szeretné megismerni.

Mivel az ormányosbogarakkal kapcsolatos kutatásai részben átfednek a munkájával, a kikapcsolódást egészen máshol keresi. Nagyon szeret például cseh kortárs irodalmat olvasni, horgászni és idegen városokat felfedezni, egyik legfőbb álma pedig az, hogy legyen elég ideje megírni a „Magyarország ormányosalkatú bogárfaunája” c. könyvet, melyre kb. 30 évet adott magának.

A környezetünk élővilága, az állatok és a növények egyébként már gyermekkora óta foglalkoztatják, és bár számos egyéb hobbija is van, egyik tevékenységben sem tudott annyira mélyen elmerülni, mint ezekben. Mindig úgy vélte, hogy az eredmények nem jönnek maguktól, a siker mindig sok tanulás, sok befektetett idő és energia kérdése, amely egyszer talán megtérül, de biztosan nem anyagi értelemben.

A Kutatók Éjszakája 2018-ban elindított egy kezdeményezést, a Brain Star rovatot. Az interjúsorozat célja a sokszínű kutatói hivatás bemutatása, a kutatói és fejlesztői munka vonzóvá tétele a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

2023. október 6.