Antibiotikum-molekulával az antibiotikum-használat okozta szuperbaktériumok ellen

Szegeden, Pál Csaba vezetésével fejlesztettek ki egy olyan antibiotikum-molekulát, amik segítségével leküzdhetők azok a szuperbaktériumok, amik a gyakori antibiotikum-használat miatt terjedtek el.

Manapság sok baktérium rezisztenssé vált az antibiotikummal szemben, ezeket szuperbaktériumoknak hívják, melyek gócpontjai gyakran kórházakban alakulnak ki, hiszen az egészségügyi intézményekben használnak a legtöbbet antibiotikumot, írja a Telex. Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység kutatócsoportjának a Ljubljanai Egyetem kutatójával, Lucija Peterlinnel közös munkájának hála most lehet, hogy ezekkel fel lehet venni a harcot.

Ezek a “multirezisztens kórokozók” akár halálos fertőzéseket is okozhatnak, plo. tüdőgyulladást vagy véráram-, illetve húgyúti fertőzéseket. Magyarországon a leggyakoribb baktérium az Acinetobacter baumannii, a Klebsiella pneumoniae, a Pseudomonas aeruginosa és az MRSA általi fertőzés. Az új felfedezés az MRSA elleni küzdelemben tűnik hatékonynak. Az új molekulákat ULD1-nek és ULD2-nek keresztelték.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 22.