Asztalos Lilla: Az orvoslás új dimenziói és veszélyei és Németh Richárd: A szárnyascsigák, a Földünk végnapjának hírnökei

A Kutatók Éjszakája Science Cafe sorozatának második elemeként érkezik hozzánk Asztalos Lilla gépészmérnök, aki ​​orvosi eszközök kutatásával foglalkozik, valamint Németh Richárd biológus, aki gyermekkora óta a tengerek világának szerelmese. Az este során a két kutató közérthetően és szórakoztatóan beszél kutatásáról.

A program elején Asztalos Lilla, gépészmérnök az orvoslás új dimenziói felé kalauzol el bennünket. De miért van szükség mérnökökre az orvoslásban? A válasz egyszerű: napjaink legmodernebb technológiáit és funkcióit beépíteni ezekbe eszközökbe az egyik legnagyobb mérnöki kihívás. A nem megfelelő tervezéssel és fejlesztéssel pont az életmentőnek szánt eszközöket tehetjük életveszélyessé. 

Additív gyártás, távvezérelhetőség, felhő alapú rendszerek… csak néhány hívószó az elmúlt években megjelent technológiák és funkciók közül, amiket a mindennapjaink során és már az orvosi eszközök piacán is hallhatunk. Laikusként nagyon nehéz eldönteni azt, hogy ezek a modernnek és innovatívnak tűnő megoldások közül mi az, amire valóban szükségünk van, és mi az, ami az általa nyújtott előnyök mellett rengeteg új kockázatot is rejt magában.

Az este második felében Németh Richárd a szárnyascsigák családjának bemutatásával és vizsgálatával ismerteti a tengerek jelenlegi állapotát és jövőjét. Tengereink fontosabb szerepet töltenek be bolygónk életében mint azt elsőre gondolnánk. A földünkön zajló környezetszennyezés és globális felmelegedés okozta károk nem csak a szárazföldön eredményeznek elég komoly pusztulásokat, kevésbé látható a tengerekre mért károsító hatás. A tengerek világának szennyezési mértékéről elenyésző a tudásunk. Ezen szennyezés felmérésére és a tengeri élővilág bővebb megismerésére egy marker faj segítségével van lehetőség. 

Az előadás végén egy rövid kvíz és bemutató csigázza fel az érdeklődőket.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt tudsz jelentkezni.

Időpont: 2022. szeptember 8. (csütörtök) 18.30

Helyszín: Zipernowsky Stúdió – 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Az esemény a Kutatók Éjszakája 2022 programsorozat hivatalos része.

Asztalos Lilla gépészmérnök, és már fél éve édesanya is. A gépészet, hegesztés és anyagvizsgálat szavak hallatán furcsa lehet, hogy előadásának témája az orvosi eszközök világába kalauzolja az embert, pedig ahogy az élet minden területén, úgy az egészségügyben is szükség van mérnökökre. Lilla az orvosi eszközök kutatása-fejlesztése révén ha közvetve is, de segíteni tud a maga mérnöki módján, és ha életeket nem is ment, de hozzájárul ahhoz, hogy az életmentésre szánt eszközök valóban biztonsággal és hatékonyan alkalmazhatók legyenek.

Németh Richárd gyerekkora óta arra vágyott, hogy azzal foglalkozhasson, amit szeret. A választott területe a tengerbiológia lett. Biológusként sok terület felkeltette az érdeklődését, de mindig visszatért ahhoz, amit igazán szeret, az pedig nem más, mint a tengerek világa és a csigák. Célja, hogy minél több emberrel megismertesse a tengerek világát és annak fontosságát. Személyes vágya, hogy mindenki a maga helyzetében tegyen a környezetért. 

2022. augusztus 30.