Matematikával a rákkutatás szolgálatában

Czakó Bencének mindene a matematika. Azt remélte, ezt a rajongását egy nap az emberiség szolgálatába állíthatja, és minden jel arra mutat, hogy ebben kiváló úton halad. Kutatásainak célja ugyanis az, hogy a jelenleg használt kemoterápiás kezelési módszereket a matematika eszközeivel alakítsa az érintett páciensek személyes igényeihez, nagymértékben növelve ezzel a kezelések hatékonyságát.

A kutatás során matematikai egyenletekkel írjuk le a tumor időbeli viselkedését, azaz modellezni próbáljuk, hogy bizonyos mennyiségű gyógyszer hatására hogyan változik a tumor mérete néhány nap alatt. Egy ilyen egyenlet birtokában meg tudjuk mondani, hogy mi az a legkisebb dózis, amit ha beadunk a betegnek, az csökkenteni fogja a tumor méretét. Mivel így a lehető legkisebb dózist adjuk be, a mellékhatások mértéke is jelentősen kisebb lesz, mintha egy fix kezelési protokollt követtünk volna végig a terápia során” – avat be a kutatómunka részleteibe az Óbudai Egyetem doktorandusza.

Nem csoda, hogy Bence a világ legnagyobb találmányának is a differenciálegyenleteket tartja. „Világos, hogy van egy bizonyos mértékű elfogultságom, de ezek az egyenletek rendkívüli mértékben hozzájárultak az ember technológiai fejlődéséhez. Segítettek megérteni a fizikai folyamatok, rendszerek működését, sőt ahhoz is hozzájárultak, hogy az ember eljusson a világűrbe. És ezek nélkül nem tudnánk életet lehelni elektronikai eszközeinkbe sem.

Nem meglepő, hogy a gyermekeknek is azt kívánja, tanuljanak több matematikát. Ez ugyanis olyan általános problémamegoldó képességet ad az embernek, amit számtalan élethelyzetben fel lehet használni. „Nagyon fontos, hogy akkor se legyenek lelombozva, ha hibáznak. A társadalom szereti az emberrel elhitetni, hogy hibázni rossz, de ha így lenne, nem lehetne belőle tanulni.

Bence pályaválasztását családja mindig támogatta, a tudományos kutatásokban ugyanis ők is hasonló értékeket látnak, mint amit ő is. Az viszont korántsem volt egyértelmű, hogy a matematika számtalan felhasználási területe közül melyik lesz a számára leginkább testhezálló.

A témát tulajdonképpen az Óbudai Egyetem jelenlegi rektorának, Dr. Kovács Leventének köszönhetem, aki még 2016-ban, egy kurzus keretében javasolta, hogy dolgozzak ezen a problémán. Úgy gondolom, ennél a témánál nem igazán adhatott volna jobbat a sors, mivel egyszerre kielégítette a tudás iránti szomjamat, valamint azt a vágyamat, hogy segíthessek az embereken.

A számokon túl persze a pihenés is helyet kap Bence életében: nagyon szeret ugyanis sportolni és főzni. Bakancslistája egyik fő eleme például az, hogy megtanuljon igazán jó pad thait csinálni, emellett pedig alkalomadtán Ausztráliába és az Egyesült Államokba is örömmel elutazna.

2022. augusztus 31.