Lengyel Emese: A cirkusz csillagától a Paprikáscsirkéig – Elfeledett operettek a 20. század első feléből / Science Cafe #3

Az operett giccses. Az operett avítt. Nos, az ízlésről aligha érdemes vitatkozni. Olyannyira avítt, hogy nemzetközileg ismert és elismert komponistáink – például Ábrahám Pál, Kálmán Imre és Lehár Ferenc – művei még ma is megtalálhatók a színházak repertoárjában. Ám a századelőn és a két világháború között tucatnyi zeneszerző és librettista adta a fejét operettszerzésre, azonban nagyon sok, a maga korában sikeres és értékes operettel mostohán bánt az utókor.

Lengyel Emese alapkutatásai a kanonizált művekről és a 20. század első felének magyar operettjátszásról, meghatározó alkotóiról és sztárjairól való tudást egészíti ki. Levéltári források, korabeli sajtóanyagok, kép- és hanganyagok segítenek az elfeledett, azaz a kánonból kimaradt operett nyomába eredni, hogy választ kapjunk többek között arra, hogy melyik mű keletkezett távkomponálással; melyik operett lendítette fel a Liget nyári forgalmát egy szezonban; s hogy melyik szerzőnk mondta azt, hogy ő bizony nem ért az operettekhez.

Az este során a részvevők néhány Csipkerózsika-álomból felébresztett, nem kanonizált magyar operettet ismerhetnek meg szórakoztató történeteken keresztül.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt tudsz jelentkezni.

Időpont: 2022. szeptember 15. (csütörtök) 18.30

Helyszín: Zipernowsky Stúdió – 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Az esemény a Kutatók Éjszakája 2022 programsorozat hivatalos része.

Lengyel Emese elsősorban operettek dramaturgiai vizsgálatával, a bécsi és a magyar operett történetével, vígoperákkal, szerzői érdekvédelemmel, valamint művészetmenedzsmenttel foglalkozik. Tanulmányai során eddig ötször nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) kutatói ösztöndíját. Tudományos ismeretterjesztéssel két éve foglalkozik, és jelenleg a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskola hallgatója. A tudományos munka mellett kulturális újságíróként tevékenykedik. Írásai jelentek meg többek között a Kultúra és Közösség, A Vörös Postakocsi, a Hungarian Studies, a Romani Studies, az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle, a Lyukasóra, valamint a Pro Minoritate folyóiratokban.

2022. augusztus 31.