Csillagászati programok országszerte a Kutatók Éjszakáján

Ha mindennél jobban izgat a világegyetem tágassága, vagy ha megnéznéd közelebbről a csillagokat, esetleg még csak ismerkedsz a csillagászat izgalmas tudományával, a Kutatók Éjszakáján minden bizonnyal megtalálod a neked megfelelő programot.

Budapesten az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban például rakéta szimulációs játékokban vehetsz részt. Hogyan lehet megépíteni egy űrrakétát? Hogyan lehet pályára állni a Föld körül? Hogyan lehet egy rakétával eljutni a Holdra, a Marsra és ott egy leszállóegységgel landolni, majd visszatérve a Földön biztonságosan landolni? Két szimulációs programon keresztül most te is kipróbálhatod magad.

A Mira Csillagászati Egyesület szervezésében a Nagyszénáson most olyan csillagképtúrára nevezhetsz be, amely során őseinkről is hallhatsz meséket. Hogyan tájékozódtak a régi magyarok? Hány legendát kötöttek a csillagainkhoz? A múltszázad juhásza éjszaka vagy pásztortüzet rakott, vagy a csillagos eget kémlelte. A magyar nyelv alapvető emléke a mese. E két tárgy összeér: a pásztormesék végtelen tárháza nagyrészt csillagainkhoz köthető. Mesélés csillagvizsgálattal egybekötve.

A Szegedi Tudományegyetemen jóvoltából szabad ég alatti távcsöves bemutatón vehetünk részt a Kutatók Éjszakája során. Kedvező időjárás esetén lehetőség nyílik a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold távcsöves megtekintésére, valamint lézeres csillagkép-túrán bemutatjuk az égen látható csillagképeket. Folyamatosan be lehet csatlakozni!

Debrecenben a Debreceni Egyetem szervezésében az augusztusban jelentkezett, közismert Perseida meteorrajjal ismerkedhetünk meg közelebbről. A meteorok egy 133 évente visszatérő üstökös szétszóródott apró darabkái, melyek nagy sebességgel a Föld légkörében felizzanak és okozzák ezt a fényjelenséget. Most egy ismeretterjesztő előadásból kiderül, hogy érdemes máskor is az égre pillantani, hiszen az év szinte minden hónapjában megcsodálhatunk hasonló jelenséget.

A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium szervezésében megismerkedhetünk a tudomány sötét oldalával: sötétedés után az iskola udvarán a főszerepet gimnáziumunk kémia és fizika szakos pedagógusai veszik át – mindent megmutatnak, ami fénylik, durran, ég, vagy szikrázik. Az udvaron felállított távcsőben a résztvevők a csillagos eget kémlelhetik.

2022. szeptember 14.