Körülvesz a természet – interaktív foglalkozások

Szeretnél közelebbről megismerkedni az agrártudomány különböző ágazataival? Városlakóként távol érzed magadat a természettől? Foglalkoztat a minket körülvevő környezet működése? A Kutatók éjszakáján rengeteg program nyújt betekintést az élővilág különböző működésébe. Interaktív agrártudományi programokat ajánlunk.

Mi a talaj esszenciája? Egy színes, interaktív foglalkozás keretein belül gyerekek és felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a talajok színes és változatos világába, amely során a különböző talajok fizikai és kémiai tulajdonságait vizsgálhatjuk Budapesten, a Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének szervezésében.

Kik laknak az élelmiszereinkben? Az élelmiszereinkben előforduló hasznos és káros mikroorganizmusok bemutatása során a résztvevők megismerhetik az egyes mikrobákat, melyeket mikroszkóp alatt, illetve Petri-csészében is megvizsgálhatják. Milyen élelmiszerbiztonsági vonatkozásai vannak az egyes mikrométeres élőlényeknek? Szegedi program a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának szervezésében.

Hogyan készít hot-dogot egy élelmiszermérnök? A Szegedi Tudományegyetemen most azt is megtudhatjuk, hogyan készül el egy hot dog a búza aratásától és az állatok vágásától kezdve, a kiflikészítésen és a virsli elkészítésén át. Felnőtteknek szóló program

Szeretnéd megismerni a méz titokzatos világát? És a méhek titokzatos világát? Honnan tudhatjuk, miből készítették a méhek a mézet? A látogatók a program során betekintést nyerhetnek a mézek eredetazonosításával kapcsolatos kihívásokba és esetleges megoldásokba. A résztvevők megismerkedhetnek a különböző mézfajták jellegzetességeivel és feladványokat oldhatnak meg kifejezetten a mézek pollenazonosításával kapcsolatosan a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében, Budapesten.

Legyél te is drónpilóta! “A mezőgazdaságban a drónok egyre nagyobb teret hódítanak, egyre fontosabb szerepet töltenek be a növényállapot felmérésben, annak időszakos monitoringozásában és a permetezésben is. A drónos repülés könnyűnek tűnhet, azonban a drón által készített felvételek értelmezése sokszor bonyolult utómunkát igényel. Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy hogyan történik a felvételek kiértékelése és pontosan mit látsz ezeken a képeken, várunk szeretettel. A program során bemutatjuk a drónflottánkat és lehetőséged lesz kipróbálni magad drónpilótaként egy szimulátoron keresztül.” A szegedi Bay Zoltán Kutatóintézet programja.

2022. szeptember 14.