Forradalmi tisztaság a tömegközlekedésben

Máig kevesen tudnak arról a magyar fejlesztésű speciális bevonatról, amely forradalmi változást hozott a tömegközlekedési járművek higiéniai körülményeit illetően. A környezetet nem terhelő bevonattal mára több mint 27 300 méter mozgólépcsőkorlátot, rengeteg fogantyút és több száz járművet láttak el Magyarországon, melyek között megtalálhatjuk az M2, M3 és M4 vonalakon közlekedő metrókocsikat és a Combino villamosokat is.

Míg a hagyományos tisztítószerek hatása lényegében a következő érintésig tart, a fémoxid-alapú speciális fotokatalitikus bevonatrendszer akár egy éven át is képes tisztán tartani a különböző fa-, fém-, üveg- és textilfelületeket, amennyiben azokat kellő fény éri. Fény jelenlétében ugyanis a fotokatalizátor erős oxidációs ereje elpusztítja a baktériumok sejtfalát és membránját, végül pedig azok pusztulásához és lebomlásához vezet.

A kezelés hatékonysága minden várakozást felülmúl, hiszen még a legnagyobb forgalmú területeken is ~90%-kal csökkentette a szennyezettséget, méghozzá tartósan. Az utasok bőre ugyanakkor mindvégig teljes biztonságban van, hiszen a kézzel leárnyékolt felületeken a vegyület hatása átmenetileg szünetel.

Fontos tudni, hogy a speciális anyag a környezetet nem terhelő, nem visszaoldódó bevonat, amely hagyományos takarítási eszközökkel nem távolítható el, hiszen a felületbe molekuláris szinten épül be.

Használata ráadásul jelentős mértékben csökkenti az illékony szerves vegyületek kibocsátását, illetve az ammónia-, a dinitrogén-oxid-, a szén-dioxid- és a metán-szintet is.

A bevonatrendszer egyébként nemcsak a közösségi közlekedésben, hanem az egészségügyben is bizonyított, többek között a Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben, a SOTE II. sz. Gyermekklinikáján és a Budai Irgalmasrendi Kórházban is.

2022. szeptember 14.