„Együtt dolgozni nagyon kíváncsi és makacsul kitartó emberekkel”

Szilágyi Botond vegyészmérnök, a BME tudományos munkatársa ipari kristályosítással foglalkozik. Mint mondja, ezen a területen találkozik mindaz, ami korábban külön-külön foglalkoztatta, a laboratóriumi kísérletektől a szerves kémián és a programozáson át egészen a numerikus matematikáig.

Amikor kutatási területének részleteiről kérdezzük, könnyen elképzelhető hétköznapi példával próbálja elmagyarázni, hogy tulajdonképpen mivel is foglalkozik.

Képzeljétek el, ahogy a meleg teában a cukor feloldódik. Ugyanez történik a szervezetben a gyógyszerekkel: a porcukor gyorsabban, a kristálycukor lassabban oldódik. Hogy épp melyik a jó, az attól függ. Ha épp szívrohamunk lenne, akkor villámgyors, ha viszont makacs, múlni nem akaró fejfájásunk lenne, akkor inkább tartós gyógyszerhatást választanánk. Ami minket foglalkoztat, az az, hogy hogyan lehet irányítottan, gyorsan, tisztán és megbízhatóan előállítani egy gyógyszerhatóanyag bizonyos méretű kristályait, amivel a fenti hatást érhetjük el. Ezt kristályosítással tesszük, ami a teában a cukor feloldásának az ellentett művelete: tiszta, ún. túltelített oldatból kristályokat nyerünk ki.

Ha munkájáról ilyen átéléssel mesél, akkor nem csoda, ha az az egyik hobbija is. Így viszont előfordul, hogy a valódi pihenésre kevesebb ideje marad. „A kora reggeli futások azért segítenek kikapcsolni, és a régi gitáromat is megpengetem ritkán. Szeretek a természetben lenni. Ha az ember a természetben lelassul és észreveszi a körülötte levő világot, a hangyáktól a madarakig, rájön, hogy mennyire törékeny világban élünk. Ettől talán egy kicsit másképp tudja felfogni és élni a mindennapjait” – mutat rá a fiatal kutató.

Botondnak volt témavezetője, Nagy Zoltán mutatta meg, hogy a kemény munka számít igazán, miközben lelkén viselte diákjai életét is. Talán ehhez köthető, hogy a hallgatók Botond számára is igen fontosak. Mint meséli, munkájával akkor lesz igazán elégedett, amikor sikerül a hallgatóinak olyan körülményeket – kutatási témákat, szakmai mentalitást, partnereket és infrastruktúrát – átadni, amibe ő is belekóstolhatott külföldi útjai során. Amire pedig igazán vágyik, az az, hogy együtt dolgozhasson nagyon kíváncsi és makacsul kitartó emberekkel.

2022. szeptember 13.