Digitális technológia, elsősegély, aktív időskor – programok Nyíregyházán

Idén a nyíregyházaiak is biztosan találnak kedvükre való programot a Kutatók Éjszakáján, hiszen legyen szó orvostudományról, bölcsészettudományról vagy történelemről, programok változatos palettája várja az érdeklődőket.

“Gondoltad volna, hogy a robotok segíthetik az idősek ellátását, az algoritmusok a gyermekek védelmét, a virtuális valóság a traumák feldolgozását? Amit Asimov, Lem és más sci-fi írók megálmodtak, napjainkban válik valósággá. Rajtunk múlik, hogy a technológiát jó, vagy rossz célra és milyen módon használjuk. Mi szükséges ahhoz, hogy az egészből ne egy disztópia kerekedjen ki, hogy az IKT használat valóban az egyének jóllétét és a közösségek fejlődését támogassa? Milyen veszélyes csapdákat kell elkerülnünk?” A Debreceni Egyetem Társadalomtudományi és Szociális Munka Tanszéke ezekre a kérdésekre keresi a választ és igazán színes előadásban, amely arra is igyekszik rávilágítani, hogyan használhatják a szociális munkások, pszichológusok és más segítők a közösségi médiát és a digitális technológiát a munkájuk során.

Az egyetem Egészségügyi Karán az elsősegélynyújtás fontosságáról tanulhatunk, illetve bővebb ismereteket szerezhetünk arról, hogyan is zajlik a mentőtisztek munkája. Ennek során még egy mentőautó felszereltségét is megtekinthetjük, és izgalmas eseteket is hallgathatunk. A foglalkozás gyakorlati termeiben pedig kis csoportokban tanulhatjuk meg a laikus újraélesztés szabályait, illetve az AED készülék használatát, sőt a különböző vérzéstípusok szakszerű ellátását is magunkévá tehetjük.

Generációkat összekötő, kedves program részesei lehetünk a Gerontológiai Tanszék jóvoltából, hiszen a nyíregyházi Szenior Örömtáncosok (Juhász Lászlóné Marika vezetésével) megmutatják a résztvevőknek az aktív időskor napfényes oldalát. A látogatók bekapcsolódhatnak a táncba, megtanulhatják a rövid koreográfiákat és együtt élvezhetik a mozgás örömét.

2022. szeptember 13.