Földön kívüli élet, koronavírus és időgépek – elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

November 3. és 30. között rendezik meg hatodik alkalommal a Magyar Tudomány Ünnepét az MTA szervezésében, idén természetesen online formában.

Az MTA egyik legfontosabb küldetésének tekinti a tudományo eredmények széles körben való ismertetését, ezért is rendezik meg immár hatodjára a Magyar Tudomány Ünnepét, amelyet idén az MTA YouTube-csatornáján követhetünk figyelemmel.

Idén többek között szó lesz természetesen a koronavírusról, amellyel nem csupán az orvosok és a virológusok küzdenek. Ismeretterjesztő előadásban tudhatjuk meg, hogy rajtuk kívül milyen sokféle (például társadalmi, gazdasági, kulturális) szempontból közelíthetünk a pandémia megértéséhez. Ezen kívül természetesen virológusok, immunológusok, biokémikusok és gyógyszerkutatók beszélnek a vírussal kapcsolatos kutatásokról és fejlesztésekről. Egy orvosi jövőkutató előadásán még a mesterséges intelligencia egészségügyben való használatáról is megtudhatunk többet.

Planteológiai előadás ismerteti a földönkívüli élet lehetőségeit – milyen életformák létezhetnek a Marséhoz hasonló extrém körülmények között?

Milyen kapcsolat áll fenn a nyelvtudomány és a gépi intelligencia között? Mi köze van a matematikának a társas érintkezéshez és a hálózati modellek megalkotásához? Böngésszen a változatos előadások között Magyar Tudomány Ünnepének programfüzetében!

2020. november 7.