Egyre csökken az emberi testhőmérséklet

Néhány évtizede még magasabb hőmérsékletet mutatott az emberek átlagos testhőmérséklete, a kutatók azonban egyelőre nincsenek tisztában a változás magyarázatával.

Míg a 19. században Carl Reinhold Auguszt Wunderlich német orvos különböző mérései és kutatásai alapján 1868-ban tette közzé eredményeit, mely szerint az ember átlagos testhőmérséklete 37 Celsius fokos, ma ez már nem így van, írja a hvg.hu.

A testhő csökkenésének jelenségét először egy 2017-es tanulmányban írták le. A tanulmány egy 25 ezer embert vizsgáló kutatás adatait mutatta be – ekkor az átlagos testhőt 36,6 fokban határozták meg. Egy 2020-as vizsgálat szerint az átlagos amerikai lakosság testhőmérséklete is 0,02 Celsiusszal csökkent az 1860-as években mértekhez képest, de ami érdekesebb, hogy a bolíviai indiánoknál még gyorsabb változást érzékeltek: az ő testhőmérsékletük évente 0,05 fokot csökkent.

A tudósok hipotézisei szerint az átlagos testhőmérséklet csökkenése az egészségesebb életmód terjedésének következménye. Szervezetünk manapság könnyebben küzd le egyes fertőzéseket a széles körben elérhető antibiotikumok és fejletteb orvosi kezelések miatt. A testhőmérséklet-kutatások azért fontosak, mert akár egy társadalom várható élettartamának meghatározásában is mankóként szolgálhatnak.

2020. november 6.