Robotokkal a halrajok működésének megértéséért

Az ELTE kutatói más tudósokkal együttműködve vizsgálta a halak rajban úszását.

Az ELTE a Max Planck Állatviselkedéstani Intézet, a Konstanzi Egyetem és a Pekingi Egyetem tudósaival egyetemben új felfedezéseket tettek a rajban úszó halakkal kapcsolatban, olvasható az ELTE honlapján. A kutatók egy 3D robothalat fejlesztettek ki, amelynek rugalmas farokúszójának segítségével hullámzó mozgással tud úszni. A robothalak, miközben együtt tudnak mozogni a rajjal, képesek mérni az ezzel járó energiafogyasztást is. A robothal annak mérésére is használható lesz, hogy a különböző úszási stratégiák egymáshoz képest hogyan befolyásolják a mozgás energetikai költségeit, azaz hogy a halak melyik úszási stílusa vesz el több energiát.

A robothalas kutatás során sikerült bizonyítani, hogy a halak energiát spórolnak meg a rajban úszással. Több, mint 10 ezer mérést végeztek, és közben összehasonlították a raj és az egyéni úszás energiafelhasználását. Egyértelműen kiderült, hogy az elülső halak befolyásolják a mögöttük lévő halak hidrodinamikáját. Ez azért van, mert a halaknak az előttük úszó farokcsapásaihoz kell igazítaniuk saját mozgásukat, egy kis időeltolodással a térbeli helyzet alapján. Ezt “örvényfázis-egyeztetésnek” hívják a tudósok. Az örvények megjelenítéséhez a kutatók apró hidrogénbuborékokat engedtek a vízbe, melyeket lézerrel világítottak meg.

Mint kiderült, nem csupán energiatakarékosságról van szó, hanem a kibocsátott örvényeket a többi hal tolóerő létrehozására is felhasználhatja, amely a gyorsításhoz szükséges, nyilatkozta kis Nagy Máté társszerző, az MTA-ELTE Csoportos Viselkedés Lendület kutatócsoportjának vezetője.

2020. november 5.