Green Platform – túlfogyasztás, újrahasznosítás, energia

A Green Platform keretein belül további videókat ajánlunk a környezetünkkel kapcsolatban, amelyek a Kutatók Éjszakája honlapját böngészve érhetők el.

Ahogy a Kutatók Éjszakája 2020-ban megrendezett eseményein részt vettek, már tudhatják, hogy sok előadás és program az érdeklődők rendelkezésére állt és áll azóta is (ehhez csupán a Programok menüpont alatti keresésnél be kell jelölni a “Bármikor megtekinthető programok” rubrikát).

Érdekes előadást nézhetünk meg, amelyből megtudhatjuk, mi az az “ökológiai túllövés”, vagyis a Globális Túlfogyasztás Napja, illetve hogy hogyan számítják ki. Hogyan alakult ennek a bizonyos túllövésnek a dátuma az elmúlt 50 évben? Az ökológiai lábnyomb értékéről és annak globális alakulásáról is szó lesz, hogyan tolta el három héttel a Túlfogyasztási Napot a koronavírus járvány.

Az újrahasznosítás manapság egyre nagyobb trenddé válik a fiatalok körében, és nem utolsó sorban barkácsolásként is felfogható. A Soproni Egyetem bemutatja, milyen munkák készültek különböző anyagokat használva, eltérő technikai megoldást alkalmazva. Munkafolyamat-bemutató!

A mai világban egyre fontosabb a megújuló energiaforrások használata. A sivatagban például sok hely van, szabadon jár a szél, mégsem látunk sok szélturbinát. Ennek az az oka, hogy ezeket a berendezéseket gyakran kell karbantartani, és a sivatagra jellemző, gyorsan változó időjárásnak köszönhetően a turbinák nehezen javíthatóak, szerelhetőek. Hogyan lehetne létrehozni szinte karbantartásmentes berendezéseket?

Sokat hallhatunk az energiaválságról, ami korunk egyik legnagyobb problémáját jelenti – az iskolában viszont az energia-megmaradás törvényét szajkózzák: mi az igazság tehát? A Neumann János Egyetem előadásában érdekes példákkal oldják fel ezt a látszólagos ellentmondást amellett, hogy a jövő lehetőségeire is kitérnek.

2021. január 25.