Green Platform – dokumentumfilm ajánló

Manapság rengeteg dokumentumfilm foglalkozik a klímaváltozással, a természeti környezet és az ember kapcsolatával. Ajánlunk néhány izgalmas dokumentumfilmet a Netflixről, amely ezt a témát járja körbe.

A tavalyi év egyik legnézettebb dokumentumfilmje David Attenborough visszatérése volt. A brit természettudós és dokumentumfilmes már 2019-ben is átütő sikereket ért el az Our Planet c. sorozatával, amelyben bolygónk szépségei mellett az azt veszélyeztető éghajlatváltozásról is sok szó esik, de a 2020-as Egy élet a bolygónkon c. filmjében saját “tanúvallomásán” keresztül mondja el a nézőknek: ha időben cselekszünk, még tehetünk a klímaváltozás végzetes következményei ellen.

A Kiss the ground c. film borús képet fest a talaj minőségéről világszerte, és ennek következményeiről is szó esik: felborulhat a világ élelmiszerellátása. A filmben neves szakemberek mellett olyan híresemberek szólalnak fel, mint Gisele Bundchen és férje, az NFL-sztár Tom Brady, vagy az énekes Jason Mraz.

A 2014-ben készült Cowspiracy – A fenntarthatóság titka c. film a világ egyik legsúlyosabb környezetszennyező tevékenységet, az állattartást mutatja be a rendező, Kip Andersen útján keresztül. A film érzékletesen mutatja be az állattenyésztés környezeti hatásait. Tudta, hogy ez az iparág több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a közlekedési ágazat?

Nem is olyan régen a hírek tele voltak az indiai Chennairól és az ott fellépő vízhiányról szóló h,rekkel. A Brave Blue World c. dokumentumfilm a fenntartható vízgazdálkodás kérdését járja körbe. Liam Neeson narrációjában a film optimista képet fest arról, milyen technológiai innovációkat fejleszt ki és használ az emberiség a vízkezelésre. A film egyik producere Matt Damon.

Végül, de nem utolsó sorban érdekes témát jár körbe a Rotten c. két évados sorozat, amely a globális éelmiszerlánc korruptságára hívja fel a figyelmet. A különböző epizódok az élelmiszertermelés alvilágába kalauzol bennünket, és feltárja a mindennapos étkezési szokásaink mögött rejlő korrupciót és pazarlást. A dokumentumfilm, amelyben gyártók, termelők, elosztók és az élelmiszerlánc más szereplői is megszólalnak, nem hagyja szó nélkül a nagyvállalatok kontrolláló szerepét sem.

2021. január 25.