Hobbi, sport és tudomány: az összetevők kémiája

Brain Star rovatunkban fiatal kutatókat ismertetünk meg a nagyközönséggel. Pillants bele egy kutató életébe! Dunkel Petra a Semmelweis Egyetem Szerves Vegytani Intézetének egyetemi adjunktusa. Szintetikus szerves kémiával foglalkozó kutató, aki néhány éve beleszeretett a futásba, és korábbi önmagának azt üzenné, hogy ne sajnálja az időt a szabadidős tevékenységekre sem. Dunkel Petra a nitrogéntartalmú heterociklusos vegyületek kémiáját vizsgálja, közben pedig újabb és újabb célokat kitűzve fut. De mi a titka a hobbi és a tudományos munka tökéletes egyensúlyának? Petrától elleshetjük.

Mondhatjuk, hogy Dunkel Petra tudományos pályája is egy jó kémiatanárral kezdődött. Jött a kémiaszakkör, a tanulmányi versenyek, ott pedig egyik siker a másik után. Persze nem is lehetett kérdés, hogy a továbbtanulásnál is kémiával kapcsolatos szakot választ. „A szerves kémia változatossága fogott meg, illetve hogy a szintézisek során új anyagokat lehet előállítani, a kutatómunkának pedig a gyakorlati, manuális oldala is fontos” – meséli a fiatal kutató.

Posztdoktorként kezdett fénnyel eltávolítható védőcsoportokkal foglalkozni – ez a módszer érdekes lehet későbbi gyógyászati alkalmazásokban, amennyiben a hatás a kívánt helyen célzottan váltható ki, mérsékelve ezáltal például a lehetséges mellékhatásokat.

A gyógyszerészet, gyógyszerkutatás alapjaiban határozza meg az emberiség jövőbeni lehetőségeit. Petra kutatási területéhez, a szintetikus szerves kémiához tartozik többek között az új, adott tulajdonságokkal rendelkező anyagok előállítása (például lehetséges új gyógyszermolekulák) és egyes reakciók vizsgálata is.

Nem is csoda, hogy Petra gyógyszerészként a világ legnagyobb felfedezésének a modern gyógyszerkincset tartja, azon belül különösen az antibiotikumokat vagy egyes tumorellenes szereket. „A jelenleg elérhető gyógyszerek együttesen jelentősen növelték a várható élettartamot és életminőséget” – teszi hozzá.

Persze tudjuk, a tudományos szakmai munkában szinte nincs is olyan, hogy kész. „Mindig van min gondolkozni és dolgozni” – mondja Petra. Az egyes mérföldkövek azonban nagyon komoly sikerek: „2019-ben elnyertem az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját és az Új Nemzeti Kiválóság Program Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját, illetve hamarosan indul az NKFIH támogatásával egy magyar-szlovén kétoldalú együttműködési projektünk, jelenleg ezekben a feladatokban szeretnék sikeresen helytállni.”

Kikapcsolódásként Petra kortárs szépirodalmat olvas, és ha éppen lehet, szívesen jár színházba, moziba, 2018-ban pedig belépett az életébe egy új szenvedély: a futás. „A futásban szeretem, hogy mindig lehet olyan célokat találni, amik kellően nehezek, de még reálisan teljesíthetők.” Ezekből a csapatban való részvétel az Ultrabalatonon már megvalósult, de Petra örülne egy Kékes-csúcsfutásnak, egy tempósabb félmaratonnak vagy egy szlovéniai terepfutásnak is – ha ez egyszer megint elérhetővé válik.

És ha mindezt megnézzük közelebbről, bizony feltűnik, hogy nagyon hasonló a dinamikája Petra hobbijának és tudományos munkájának: kitartás, mérföldkövek, siker, újabb célok… Így pedig érthető ez a szép egyensúly is, amit – úgy tűnik – nem más határoz meg, mint az összetevők kémiája.

2020. november 23.