Hogyan kapcsolódik egymással a hit és a tudomány? A Kutatók Éjszakája izgalmas programjain erre is fény derül

Országszerte sokféle hittudománnyal kapcsolatos események várnak szeptember 29-én. Ha titeket is érdekel titeket a hit és a tudomány kapcsolata, vagy a különböző vallásokról tudnátok meg többet, akkor ezek a programok nektek szólnak.

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem előadása minden korosztályt vár, ahol Dr. Novák István rektorhelyettes úr tart előadást a Kereszténység és Tudomány kapcsolatáról. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Budapesten vár benneteket, ha a hit és a tudás témakörében szélesítenétek tudásotokat.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem a klímakatasztrófa témában szervez kerekasztal beszélgetést a Kutatók Éjszakájára.  Vajon ez lesz az emberi civilizáció vége? Vagy lehet emberhez méltón, a Földnek nem ártva élnünk, munkálkodnunk együtt Isten szabad ege alatt? Ezen kérdéskörök mentén derülhet fény, hogyan gondolkoznak a keresztények a klímaváltozásról és a jelenkor kihívásairól. Projektjükben reményt keltő megoldásokat, biztató kísérleteket mutatnak be Kárpát-medence-szerte. A beszélgetés során a beszélgetők a témában készült videók bejátszott részletei kapcsán fejtik ki álláspontjukat. A programot vegetáriánus és vegán ételkóstoló zárja. Érdekes téma és finom falatok? Ott a helyetek!

Hol helyezkednek el a nők a hierarchiában a Biblia alapján? A teremtésről két beszámolót olvashatunk a Héber Bibliában, az elsőben csak közvetett utalást látunk arra, hogy a férfi a nőnél magasabb rendű volna, a másodikban viszont már nyíltan megfogalmazódik, hogy a nő a teremtés rendje szerint csak másodrangú a férfihoz képest. Koltai Kornélia (ELTE BTK) foglalkozása során arra kereshetitek a választ, hogy a Biblia igazolja-e a nő teremtésben meghatározott alávetett helyét, sőt, igazolja-e azt a hátrányos helyzetet, amelybe a zsidó-keresztény kultúrában a nők kényszerültek évezredeken át.

Rengeteg izgalmas kérdésfelvetést olvashatunk a programleírásokban. Tudd meg rájuk a választ, és töltsd a péntek estéd egy inspiráló programon!

2023. szeptember 19.