Idén novemberben lesz a Kutatók Éjszakája!

A rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Unió a járvány miatt úgy döntött, hogy idén a Kutatók Éjszakáját a megszokott szeptember végi időpont helyett egész Európában november 27-én rendezzék meg.

Az elmúlt több mint tíz évben megszokhattuk, hogy szeptember utolsó péntekjén Európa-szerte érdeklődők százezrei népesítik be a kutatóintézeteket, egyetemeket, könyvtárakat és múzeumokat, hogy a kutatók munkájával, a tudományos kutatás titokzatosnak tűnő világával ismerkedjenek. A hazánkban is egyre népszerűbb eseményt minden évben nagyobb számú látogató élvezi, és egyre több intézmény nyitja meg kapuit egy délutánra és estére.

Idén, az Európai Bizottság döntése alapján – az egész Európát sújtó járvány miatt – a hagyományoktól eltérve, november 27-re hirdették meg az eseménysorozatot.

A rendezés jogát nyertes pályázóként immár sokadszor az RCISD Regionális Tudásközpont által vezetett konzorcium kapta meg, amelynek tagja a Nők a Tudományban Egyesület, a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, az Óbudai Egyetem és a Hétfa Kutató Intézet. Hagyományosan az Ericsson Magyarország Kft. számos esemény szervezője és az egyik legnagyobb külső támogató. Rajta kívül több száz helyszínen várják majd a látogatókat. A szervezők remélik, hogy a késő őszi időpontig a járványveszély elmúlik, és az összes tervezett rendezvény megtarthatóvá válik. Amennyiben mégse, már dolgoznak azokon a terveken, hogy a lehető legtöbb esemény követhető legyen a világhálón.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. augusztus 17.