Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye

Ha szereted a fizikát, a kísérletezést, jól beszélsz angolul, és egy életre szóló élményre vágysz, akkor itt a helyed!

A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT (Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye, angolul International Young Physicists’ Tournament) egy angol nyelvű, kísérleti fizikai csapatverseny, ahova a világ minden tájáról (több mint 30 országból) érkeznek középiskolások, hogy összemérjék tudásukat.

Az IYPT a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nemcsak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell! A résztvevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy – angol nyelven előadott – tudományos prezentáció formájában mutatják be a rivális csapatoknak. Az IYPT verseny magyarországi első fordulójára (Hungarian Young Physicists’ Tournament, HYPT) a hypt.elte.hu oldalon való regisztráció határideje: 2023. október 31. éjfél.

A jelentkező diákoknak egy tetszőlegesen választott IYPT problémáról (magyarul vagy angolul) egy legfeljebb 8 oldalas magyar nyelvű dolgozatot kell beküldeniük. Beküldési határidő 2023. november 28. Ezek alapján a legjobbak az ELTE TTK-án, december közepén megrendezésre kerülő szóbeli fordulón vehetnek részt. Az induló diákoknak itt az általuk beküldött előadást élőben kell előadniuk 10 percben, majd kutatásukat megvédeniük.

A decemberi szóbeli fordulót követően a 10 legmagasabb pontszámot elérő diák az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékén végezheti a további kutatásait. A felkészülés során nyújtott teljesítmény alapján 3 diák indulhat az osztrák AYPT versenyen, az 5 legjobb diák pedig bekerül a Magyarországon megrendezésre kerülő 37. IYPT magyar csapatába.

Bízunk benne, hogy sikerül felkeltenünk érdeklődéseteket, és segítségetekkel egy sikeres és eredményes magyar csapattal indulhatunk ezúttal házigazdaként az IYPT 2024 versenyen.

Jelentkezés, a feladatok szövege és további információk a hypt.elte.hu weboldalon.

A versenyt többek között támogatja: az Európai Kutatók Éjszakája; a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont; a Kutatók Éjszakája Alapítvány és a Nők a Tudományban Egyesület.

2023. október 5.