Klímaszorongás, vállalatvezetés, kísérletek és laborok – programok Veszprémben

Nem tudod, hogyan kell nanométeres bioszenzort készíteni? Vagy hogy miért csúszik a strandon a lépcső? És vajon hogyan kéne irányítani egy vállalatot? Vajon csak te szenvedsz a klímaszorongástól? A Pannon Egyetem most változatos, színes programokkal várja az általános- és középiskolásokat is.

Egy rövid előadás után az érdeklődők például betekintést nyerhetnek egyes laboratóriumokba, mikroszkópon úszó baktériumokat és különböző formájú fehérje polimereket nézhetnek, kipróbálhatják, milyen egészen kicsi térfogatokkal dolgozni, a kisebbek pedig fonással készíthetnek különböző mintázatú egyenes és helikális fehérje polimereket. A végén még azt is megtudod, mi az a nanométeres bioszenzor!

Miért jelenthet problémát egy tó életében egy új algafaj elszaporodása? A Pannon Egyetem laboratóriumát meglátogatók betekintést nyerhetnek a mikroszkopikus algák gyűjtési és határozási módszereibe, egyszersmind a természetben lejátszódó biológiai folyamatokba.

A nitrogén amely a levegő több, mint 78%-át teszi ki, színtelen, szagtalan, unalmas. Az extrém hideg – mínusz 196°C-os – cseppfolyós nitrogénnel ezzel szemben érdekesebbnél érdekesebb kísérletek végezhetők el. Akit érdekel, most megfigyelheti, miként viselkednek a hétköznapi anyagok ilyen alacsony hőmérsékleten, valamint folyékony oxigént állítunk elő és nitrogénhajtású ágyút is készíthetünk.

Bizonyára te is szelektív gyűjtöd otthon a műanyag hulladékot, de tudod, hogy utána mi történik vele? Vajon hogyan válogatják ki a különböző típusú hulladékokat? Tudod, hogy utána mi történik vele? Tudod, miért készülhet más műanyagból az ásványvizes palack és a mosószeres flakon, de mégis hasonló berendezéssel? Tudtad, hogy ásványvizes palackból lehet ruhát készíteni? Azt is tudod, hogyan és miért? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszolunk a program keretein belül.

A Gazdaságtudományi Karon egy vállalat irányításán keresztül ismerhetjük meg a gazdaság fontos területeit, és egyszerre a kar szakjait. Egy sor pénzügyi, menedzsment, közgazdasági, marketing és egyéb feladatok megoldása során mi is kipróbálhatjuk magunkat egy vállalat vezetőjeként. A pénzügyi, menedzsment, közgazdasági, marketing, stb. feladatok megoldása során betekintést nyernek a vállalat működésébe. A játék során a legtöbb pontot összegyűjtő csapat tagjai könyvutalványt, osztályuk pedig ajándékutalványt nyer osztálykép vagy tablókép fotózásra. Bármely középiskola tanulója jelentkezhet 3-4 fős csapatban!

Tudtad, hogy valamennyi szorongás egyenesen kívánatos? A szorongás képes figyelmeztetni az egyént a veszélyre, és optimális esetben az érzelem az egyént arra motiválja, hogy az adott helyzetre megtalálja a megoldást, megküzdjön velük, illetve segíti a rugalmas alkalmazkodást. A szorongáshoz társuló tünetek egy bizonyos pontig adaptívak és csak meghatározott körülmények között okoznak problémát. Zavarrá akkor válik, amikor pl. a saját, szubjektív élmény hatására a veszély valóssága eltorzul, és ez az érzelem gátolja a normál életvitelt, zavart okoz a mindennapi teendők, a munkahelyi feladatok ellátásában. Workshop és beszélgetés a Kutatók Éjszakáján.

2022. szeptember 19.