Kreatív műszaki foglalkozások Budapesten

Érdekel a technika, az elektronika, a digitális világ? Szívesen „barkácsolnál” műszaki eszközökkel és platformokon? A Kutatók Éjszakáján rengeteg izgalmas, interaktív workshopon próbálhatod ki magad.

A Nokia szervezésében most videójátékot barkácsolhatunk! Biztos hallottál már a Snake játékot, akár játszhattál is rajta a 90-es vagy 2000-es években. Most a Nokia IoT Barkácsolás alkalmával elkészítheted a saját Snake-játékodat, és újra átélheted a retro-Snake élményt. Az alkatrészeket és az útmutatás biztosítva lesz! A workshop során a programkódról is szó lesz, amelyet aztán a résztvevők akár tovább is fejleszthetik!

Számos feladvány megoldásának kulcsa a megfelelő módszer, algoritmus kitalálása. Még ha néha úgy is érezzük, hogy csak a szerencsének köszönhetően sikerült szétszedni, összerakni egy ördöglakatot, valójában szinte mindig szükség van valamilyen ötletre, ügyes fogásra, leleményre – legyen az akár tudatos, akár nem. A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szervezésében most ördöglakatokat és logikai játékokat modellezhetünk le számítógéppel. Az algoritmusok pedig nem csak a megoldásban segítenek, hanem a játéktervezésben is. Hogyan lehet egy számítógép segítségével tervezett játék élvezetes, jól játszható?

A Bay Zoltán Kutatóintézet szervezésében most mozaikot építhetsz LEGO-ból. A fenntarthatóság/környezetvédelem témakörében készülő alkotás több ezer újrahasznosított LEGO kocka felhasználásával készül el a látogatók közreműködésével.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban Leonardo-hidat építhetsz. 500 éve Leonardo da Vinci alkotta meg egy ősi kínai „Szivárványhíd” mintájára ezt a hidat, amelyhez nem kellenek szögek és ragasztók, sőt ha teher nehezedik rá annál stabilabb. Te meg tudod építeni a pálcikákból?

A Nők a Tudományban Egyesület szervezésében most megtudhatjuk, hogyan nyerhetünk természetes kivonatokat hulladékból – ezeket permetezhetjük, az ételeket tartósíthatjuk, a kozmetikumokat színezhetjük. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a BME Nagynyomású Műveleti Kutatócsoport kutatási tevékenységébe. Érzékszerveikkel megismerhetik az általunk előállított természetes kivonatokat, kipróbálhatnak élelmiszeripari hulladékból előállított kivonatokat illetve megismerhetik az országban elérhető innovatív kivonási eljárásokat részletesen.

2022. szeptember 16.