Műszaki programok Debrecenben, gimiseknek

Tudtad, hogy nagy volumenű számolások kivárható időn belüli elvégzéséhez szuperszámítógép (HPC) szükséges? Ez a rendszer több ezer processzorból áll, alkalmazása speciális informatikai tudást igényel – most egy bemutatón keresztül a résztvevők is megismerkedhetnek Magyarország leendő legnagyobb és egyben az országos számítási kapacitás 90%-át nyújtó szuperszámítógépének jellemzőivel. Betekintést nyerhetünk a jelen és a jövő leghatékonyabb műszerének és eszközének titkaiba, ami egyre inkább a modern világunk fejlődésének záloga.

Szívesen kipróbálnád magad a programozásban? A Debreceni Egyetem szervezésében most a Scratch moduláris programozási nyelv alapjaival ismerkedhetsz meg.
Egy másik program keretein belül pedig egyszerű kis animációt vagy játékot készíthetsz el. Szeretettel várják a kezdő scratchelőket!

Valóban forradalmi változások zajlanak a közlekedésben? Milyen irányba fejlődnek a vezetés-támogató rendszerek? Elképzelhető-e, hogy néhány évtizeden belül kizárólag elektromos autókkal járunk majd, és elterjedhetnek-e az önvezető közlekedési eszközök? Az ismeretterjesztő előadásból az is kiderül, hogy az új kihívások milyen tudományos megoldásokat hozhatnak, és az autózás jövőjének alakulásában milyen szerepet játszik a tesztelés, a mérés és az automatizáció – a Debreceni Egyetem Agóra Tudományos Élményközpontjának programja.

Modern világunk minden aspektusában használjuk a titkosítási algoritmusokat, amelyek megjelennek az internetes kommunikáción át a kriptovalutákig életünk legtöbb területén. A program során több játékos fejtörő és rejtvény segítségével demonstrálnánk ezek evolúcióját és hasznosságát. Fedezd fel a római légiók vagy a német tengeralattjárók üzenetváltásait! Játékos program az Informatikai Kar szervezésében.

Az animáció szinte már mindenhol jelen van napjainkban – rajzfilmekben, reklámokban, weboldalakban, számítógépes játékokban. Most a Debreceni Egyetem látogatói is elmerülhetnek az animáció fantasztikus világában – megismerkedhetsz animációkészítési technikákkal, és akár első saját mini animációdat is elkészítheted!

2022. szeptember 16.