Laborlátogatások Budapesten – orvostudományi programok

Ha mindig is tudni akartad, mi folyik a laboratóriumok zárt ajtaja mögött, most lehetőséged nyílik bekukkantani az orvosok rejtett munkájába. Budapesten például a Semmelweis Egyetem szervezésében a laborvizsgálatok több fajtájából is kaphatunk ízelítőt.

Érdekel, hogyan lehet „belenézni” egy élőlénybe? Hogyan nyerhetünk két vagy akár három dimenziós képet egy állat anatómiai felépítéséről és élettani folyamatairól anélkül, hogy felvágnánk? Most megismerheted a sokat hallott CT, MRI (SPECT, PET) működését.

Mi folyik az infúzióban? A SOTE 2000 óta foglalkozik tápláló keverékinfúziók készítésével újszülöttek, gyerekek számára. Ez a tevékenység a táplálkozástudomány és a gyógyszerészet határterülete: ezen tápoldatok gyógyszer-hatóanyagokat nem tartalmaznak, de összetettségük, minőségi követelményeik miatt gyártásukhoz szükséges a gyógyszerészi szemlélet. Most megismerkedhetsz a keverékek alkalmazási területével, összetételével, elkészítési módjukkal. Talán még te is tölthetsz egy kis infúziót!

Előadás ingyenes vizsgálattal egybekötve? Naná! Az előadás a neurológiai vonatkozásban végzett ultrahang vizsgálatokról, stroke prevencióról szól, ezt követően pedig az érdeklődőknek lehetőségük nyílik nyaki ér ultrahang vizsgálatára.

Mi az a luciferáz? És hogyan állítható az egészségügy szolgálatába? A bemutatóban emgismerkedhetsz azzal, hogyan válnak a láthatatlan mikrobák a luciferáz enzim segítségével érzékelhetővé. És hogyan működik a luminométer? Hogyan segít a pandémia időszakában?

2022. szeptember 13.