Magyar találmány az egyszer használatos műanyagok kiiktatására

Milyen csodálatosan utópisztikus elképzelés, hogy az egyszer használatos műanyagok egyszerűen eltűnnek, nem okoznak több gondot, nem szennyezzük velük a környezetet, az óceánokat, és nem pusztul el miattuk millió és millió élőlény. Nos, az utópia nincs is olyan messze, és ezt két magyar hölgynek köszönhetjük. 

Madaras Liz és Lévay Krisztina nevét mindenképpen érdemes lesz megtanulni, mivel a két vegyész hölgy valami olyasmit volt képes összehozni, ráadásul még a tanulmányaik folytatása alatt, ami elképesztő lehetőségeket rejt magában – nem is csoda, hogy igencsak érdeklődnek irántuk a befektetők is. 

Arra játszani, hogy az egyszer használatos műanyagok teljesen eltűnjenek a mindennapjainkból kár lenne, mert ehhez egyrészt nagyon sok idő kellene, másrészt a helyettesítő anyagok környezetre gyakorolt hatása sem mindegy, és ez egyelőre igencsak magas lenne. A műanyagok tehát maradnak, ennek pedig gazdasági és higiéniai okai is vannak. Le tudunk mondani a műanyag evőeszközökről, az elviteles dobozokról, fültisztítókról és számtalan más apróságról, de az élelmiszeripari csomagolások egy jó része akkor is egyszer használatos műanyag marad. Részben, mert olcsó, részben, mert az élelmiszerbiztonsági előírásoknak ezzel lehet a leginkább megfelelni (hangsúlyozzuk, egyelőre!). 

A két vegyész éppen ezért azt igyekezett megoldani, hogy ezeket a már felhasznált és kidobott műanyagokat valamiképpen újra lehessen hasznosítani. A feladat nem egyszerű, hiszen újra műanyagot önteni belőlük a minőségromlás miatt nem lehet, ráadásul ezek a csomagolások szennyezettek is. A két nő azonban egy olyan baktériumkoktélt alkotott, melyet sem a szennyezés (persze egy bizonyos mértékig), sem a műanyag fajtája nem igazán érdekel. A koktél ugyanis képes szinte minden egyszer használatos élelmiszeripari csomagoló műanyagot 6-8 hét alatt lebontani. 

A dologban az a legszebb, hogy a folyamat nem csak gyors és hatékony, hanem környezetbarát is. Közben ugyanis semmilyen káros anyag nem keletkezik, ellenben a műanyagból újra szerves vegyületek jönnek létre, szerves-iszap, komposzt – és ezeket akár bioműanyagok létrehozására is lehet használni. A koktél lehetővé teszi, hogy az egyszer használatos műanyagok világa egy körforgásos gazdaságba integrálódjon, hulladék nélkül. 

Forrás:http://koponyeg.hu/hireso/magyar-talalmany-az-egyszer-hasznalatos-muanyagok-kiiktatasara

2021. október 18.