Magyarok az űrtávcső-programban

Az Ariel űrtávcső a Nap körül fog keringeni, 1,5 millió kilométerrel a Föld pályáján túl, azzal a céllal, hogy az exobolygók természetét, keletkezését és fejlődését vizsgálja. A program megvalósításában pedig magyar kutatók és mérnökök is részt fognak venni.

Elfogadta az Európai Űrügynökség (ESA) az Ariel-űrtávcső megvalósítási koncepcióját, írja a National Geographic. Az űrkutatási programban az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének (ELKH CSFK KTM) munkatársai is részt vesznek majd, például a bolygóatmoszférák vizsgálatával vagy a célpontok gazdacsillagainak megfigyelésével. Ez azért fontos, mert a csillagaktivitás zajforrást jelent a méréseknél, illetve a napkitöréshez hasonló jelenségek (amelyek a bolygók légkörére is hatással lehetnek) kimutathatók lesznek az Ariel műszereivel.

Az exobolygók érdekes vizsgálati célpontok: vannak közöttük forró és mérsékelt hőmérsékletű, gázóriás és csillagához közel keringő közetbolygók is.

A kép forrása: ESA/STFC RAL SPACE/UCL/EUROPLANET-SCIENCE OFFICE

2020. november 14.