Szupernóva fotók a Hubble űrtávcsőtől

A Hubble űrtávcső rögzítette azt a felvételt, amely nemrég került a közönség elé – egy csillag haláltusájának dokumentációjáról van szó, adja hírül a Telex.

Az SN2018gv névre keresztelt szupernóvát egy éven át figyelte az űrtávcső, miután 2018 elején észlelték az űrkutatók. A csillag nagyjából 70 millió fényévnyire található a Földtől, la típusú, vagyis egy fehér törpe fégső robbanása, amikor az egyik csillag a társcsillagától szívja el annak alkotóelemeit, mely után beindul a szénfúzió és “szétszakad” a csillag. Ezek a legfényesebb szupernóvák, fényességük állandó, ezért távolságok mérésére is alkalmasak.

A NASA pont erre használja őket – a közzétett timelapse videójukon a szupernóva először egy ragyogó csillagként jelenik meg a galaxis szélén, és túlragyog minden más csillagot, majd elhalványul.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 8.