Tegnap lezajlott a Kutatók Éjszakája sajtótájékoztatója

Mint minden évben, idén is megrendezik Európa-szerte és hazánkban is a Kutatók Éjszakáját. Magyarországon először 17 évvel ezelőtt rendezték meg az eseményt, akkor a mostani program töredékével. Azóta hagyománnyá vált, hogy szeptember utolsó péntekén (és néhány éve szombatján is) a kutatóintézetek, egyetemek, könyvtárak, levéltárak, múzeumok, hatósági laboratóriumok nyitják meg kapujukat a nagyközönség előtt.

Az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie kezdeményezése keretében szervezett eseménysorozat célja, hogy közelebb hozza a nagyközönséghez a tudományos kutatást és a kutatókat, egyben Európa-szerte támogassa a kiváló kutatási projekteket, és felkeltse a fiatalok érdeklődését a tudományos kutatói pálya iránt, valamint bemutassa a kutatók munkájának a mindennapi életre gyakorolt hatását.

A technológiai fejlődés egyre több munkahelyet kínál, viszont egyre kevesebben érdeklődnek a háttere iránt. Erre a kihívásra ad választ az innovációs lánc minden elemét bemutató Kutatók Éjszakája, amely igen fontos megjelenési lehetőség a hazai fejlesztői szférának a legkisebbektől a legnagyobbakig. Az országos rendezvény elősegíti az oktatási intézmények és a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködése által a tudományban, technológiában, mérnöki munkában és matematikában rejlő sokszínű lehetőségek felfedezését és a mindennapjainkat befolyásoló folyamatok megértését.

A készségek európai évében felhívjuk a figyelmet a fiataloknak a jövő építésében és egy műszakilag fejlettebb, de egyben környezetkímélőbb és digitalizáltabb világ létrehozásában betöltött szerepére. A szervezők nemcsak előkészítik és megvalósítják a Kutatók Éjszakáját, de ki is értékelik az eseményt, továbbá folyamatos akciókkal fenntartják az érdeklődést a következő évi rendezvényig.

Rendkívül gazdag az idei kínálat: Magyarország 46 településén több mint 160 intézmény 2000-nél is több programot kínál 10 tudományágban.

Vegyél részt a Kutatók Éjszakája programjain te is!

2023. szeptember 26.