Szenzorok és szoftverek hálójában- autóipari kutatások a BME-n

A Műegyetem elképzelhetetlen autóipari kutatások nélkül. A Kutatók Éjszakájának BME-s programjai ebben a témakörben is érdekes újdonságokkal szolgálnak.

„Téged mi hajt?”- a címe a belsőégésű motorokról szóló bemutatónak. Az Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék programja bemutatja hogyan hajthat meg a motort pusztán egy csésze tea, és milyen messze jut egy fecskendőnyi üzemanyaggal BME Shark Team versenycsapat autója. Ha ez nem elég érdekes, van vízrakétánk is!

„Ki vezet? Autók biztonságos kormányműve az informatika szemszögéből” programban azt tudhatják meg az érdeklődők, hogy a vezetésben milyen informatikai megoldások felelősek a könnyű irányváltásért, és miként lehet garantálni ezek megfelelő működését. A program a BME és a thyssenkrupp Kft. Kompetencia Központban végzett munkáját mutatja be.

Egyre több vezetéstámogató rendszer működik a „mezei „személyautókban is. A Gépjárműtechnológia Tanszék “LiDAR és kamera alapú szenzor fúziós gyalogosdetektor” előadása bemutatja a háttérben hogyan működik egy több szenzorállomást tartalmazó központi érzékelő rendszer, mely a detektált objektumokat kiterjesztett valóság segítségével vizualizálja.

Az adatok megbízható továbbítása az űrkutatásban is fontos. „Hogyan tudunk Földünk felszínéről a távolból információt gyűjteni? Adatgyűjtés az űrből és a földről” az Építőmérnöki Kar kutatói bemutatják hogyan tudunk távoli űreszközökkel információt gyűjteni.

ÉRDEKEL

2023. szeptember 26.