Magfúzió és építészet vad helyeken és időkben- a BME Kutatók Éjszakáján

A Műegyetem Kutatók Éjszakájának programkínálatáról könnyen belátható: egy éjszaka kevés az egyetemen folyó-nem csak műszaki- kutatások teljes körű megismerésére.

A kedvcsináló éjszaka optimális kihasználásához jól jön a mérnöki precizitású tervezés és hozzáállás. Ha most valamit elmulasztott, a BME év közben is többféle programmal várja az egyetem iránt érdeklődő fiatalokat.

Földrengés Mexikóban, robban(t)ás Libanonban, háború és földrengés Szíriában és „sírrablás” Egyiptomban. „Krízisről-krízisre építészek és építészet vad helyeken és időkben” címmel tart beszámolót az Exploratív Építészeti Tanszék természeti csapásokhoz ill. emberek által előidézett krízishelyzetekhez kapcsolódó interdiszciplináris kutatásairól Vasáros Zsolt a tanszék tanszékvezetője.

Gondolkozott már azon „Kik laknak a titkos laborban és hogyan próbálnak segítséget kérni?” Az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék kutatói fellebbentik a fátylat a BME környezeti mikrobiológia és környezettoxikológia laboratoriumának titkairól. Megtudhatják hogyan szabadul ki a világító baktérium a sötét szobából, mit csinál az egysejtű vagy a bolharák, ha jóllakott.

„Napot hoztam, csillagot”- énekelte Kóbor János az Omega frontembere, aki a BME Építészmérnök Karán végzett. A Természettudományi Kar kutatóitól megtudhatjuk hol tartanak a magfúzióval, az emberiség energiaiigényének egyik lehetséges megoldásával kapcsolatos kutatások, amellyel a Naphoz, a csillagokhoz hasonlóan termelhetnénk energiát.

ÉRDEKEL

2023. szeptember 26.