5 előadás a klímaváltozás témakörében a Kutatók Éjszakáján

Természettudomány, agrártudomány és gazdaságtudomány. Mi a közös bennük? Az, hogy mindnek köze van az éghajlatváltozáshoz, és mindegyik tudományterület más-más aspektusból igyekszik egy fenntathatóbb világért tenni. Tegyél te is ezért, és tudj meg a témáról minél többet a Kutatók Éjszakáján!

A városi élhetőség jelentése napjainkban

Légy tudatos városlakó! Klímaváltozás, alkalmazkodás, mitigáció és fenntarthatóság. Népszerű fogalmak, de vajon mit takarnak? Mind kapcsolódik a sikeres városfejlesztési folyamathoz, ami az ott lakók élhetőségének javítását célozza meg, és Te is részese vagy.

A klímaváltozás hatása az élelmiszer-ellátó rendszerre

A mezőgazdaság, mint elsődleges élelmiszer-ellátó rendszer rendkívül kiszolgáltatott az éghajlatváltozás fokozódó hatásaival szemben. Alapvető fontosságú kérdés, hogy a szektor hogyan tud alkalmazkodni anélkül, hogy veszélyeztetné az élelmezésbiztonságot. Tudj meg te is többet az élelmiszerek és a klímaváltozás összefüggéseiről az Állatorvostudományi Egyetem előadásán!

A klímaváltozás jelei az Antarktiszon

Interaktív bemutatón vehetsz részt, és meghallhgathatsz egy élménybeszámoló egy a 2020. évben, az antarktiszi Dél-Orkney szigeteken megvalósított kutató expedíció kapcsán. A vetítéssel egybekötött előadáson betekinthetsz az antartiszi klímakutatás kulissza titkaiba.

Miért fontos a közgazdásznak, hogy hány fok van?

Gazdaság és klímaváltozás egy asztalnál? Dr. Kolozsi Pál Péter előadásában bemutatja, hogy miért fontos a klímaváltozás gazdasági és pénzügyi szempontból, mi a jelentősége az extrém időjárásból, illetve a szabályozás változásából adódó kockázatoknak. Kitér arra, hogy látván a kiívásokat, milyen szerepe lehet a zöld átmenetben a jegybankoknak, amelyeknek a globális felmelegedés mellett a pénzügyi rendszer stabilitására és az inflációra is figyelnie kell. Végül bemutatja, hogy milyen zöld intézkedéseket hozott a Magyar Nemzeti Bank az utóbbi években.

Az éghajlat változik. Te változtatsz? – Klímaváltozás, extrém időjárás, városklíma

Az éghajlatváltozás nem a jövő, már saját bőrünkön érezhetjük. A szegedi előadás során friss kutatási eredményekkel szemléltetve megismerheted a klímaváltozás tendenciáit, a városokra gyakorolt hatásait, s hogy mit tehetsz egyéni szinten ellene.

A klíma helyett kapcsolódj be te az érdekes előadáskba szeptember 29-én!

2023. szeptember 26.