Tudományterületeken átívelő előadások a BME-n

Van-e etikája a Mesterséges Intelligenciának? A M.I. megszünteti a művészetet? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak a BME Kutatók Éjszakájának programjai között.

A „Mozart dobókockájától a zenét generáló mesterséges intelligencia modellekig” előadásban egy jogász, egy zeneszerző, és egy informatikus beszélget a zene és a mesterséges intelligencia egyes kapcsolódási pontjairól. „A művészet sosem fog megszűnni, mivel az emberi létezésben mélyen gyökerezik, hogy kreatív módon szeretnénk kifejezni magunkat. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia hatására át fog alakulni, és úgy hisszük, az lesz a feladatunk, hogy nyomon kövessük ezt az átalakulást.” A program a BME Művészeti Rezidenciaprogramjának (https://rezidensmuvesz.bme.hu/ ) keretében jön létre.

Aki nem akar kimozdulni otthonából online követheti Héder Mihálynak filozófus-informatikus „Rossz érvek a mesterséges intelligencia filozófiájában” előadását. A Mesterséges Intelligenciával kapcsolatban felhozott meggyőző, ám teljesen téves amikor az érvelő arra hivatkozva, hogy „a számítógép pusztán utasításokat hajt végre” eltagadja annak érdemeit, tulajdonságait és lehetőségeit.

A szem nemcsak a lélek tükre. BME Kognitív Tudományi Tanszék ”Mit árul el a szemünk az emlékezet és a figyelem működéséről?” című előadásából más is kiderül. A szemmozgáskövető berendezés segítségével rögzíthető, hova néz, mire figyel a felhasználó. A kutatók ennek segítségével vizsgálják az emlékezet és figyelem működését, agyi háttérfolyamatait.

ÉRDEKEL

2023. szeptember 25.